διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

11/09/2014

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ...) Ολόκληρο το Κοινό Ανακοινωθέν με εκπλήξεις: Πρόκειται (και) για στρατιωτική συμμαχία!

Για επίσημο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου (στην αγγλική γλώσσα) δόθηκε στην δημοσιότητα και έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον αφού πέραν από την διακήρυξη για τις ΑΟΖ των τριών κρατών, έχει εκτενέστατη αναφορά στο σύστημα ασφάλειας που προκρίνουν οι τρεις χώρες για την Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
Kαι μια σημαντική λεπτομέρεια: Το κείμενο μιλά για «τριμερή συνεταιρισμό" ("τριμερής συνεργασία») και την δημιουργία μηχανισμού σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των τριών χωρών για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων («Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, προκειμένου να προωθηθεί αποτελεσματικά μας κοινά συμφέροντα και αξίες. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δημιουργήσει την τριμερή μηχανισμό διαβούλευσης, η οποία συναντήθηκε σήμερα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με στόχο να εργαστεί για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας προς όφελος των λαών των τριών χωρών μας και της ολόκληρη η περιοχή »).
Είναι πολύ σημαντικότερο και πολύ βαθύτερο από μία
απλή διακήρυξη αρχών, έστω με αναφορές στην ΑΟΖ και στην ανάγκη η Τουρκία να συνετιστεί, αν τελικά υλοποιηθεί το παρόν κείμενο.
Ουσιαστικά δίνει την εικόνα μιας συμμαχίας σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των τριών χωρών, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των βαλκανικών χωρών πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων το 1912 και οδήγησαν στην απελευθέρωση από τον ισλαμικό-οθωμανικό ζυγό των Βαλκανίων.
Μπορεί να μην αναφέρεται άμεσα σε αμυντική συνεργασία, αλλά ουσιαστικά αυτό αφορά όταν κάνει ανάφορά στην χρήση "όλων των δυνατοτήτων των τριών χωρών για την επίτευξη των κοινών στόχων τους" ("Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, προκειμένου να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες »).
Η φωτό είναι από την συμμετοχή ελληνιών ειδικών δυνάμεων στην άσκηση «Bright Star» στην Αίγυπτο και θεωρούμε ότι είναι προφητική της στενής στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών
Mια συμμαχία που σίγουρα έχει τις ευλογίες της Μόσχας, η οποία έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον κυβέρνηση του αλ Σίσι (χαρακτηριστική η φωτό που δημοσίευσε το defencenet.gr με την μεταστάθμευση αεροσκαφών-τάνκερ της ρωσικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Καΐρου), σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά από το Ισραήλ (αν και η αναφορά σε μη διαχωρισμό "καλών" και "κακών" τρομοκρατών αφορά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ) και οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχουν "κρύες" σχέσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση αυτή την εποχή, κι αυτές έχουν συμφέρον από το να υπάρχει ένα σοβαρό αντίβατο στην Τουρκία, η οποία έχει εξελιχθεί στον μεγάλο αντίπαλο των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή.
Ιδού το κείμενο (το defencenet.gr έχει δημοσιεύσει από χθες τα σημαντικότερα σημεία του και θα ακολουθήσει και πλήρης μετάφρασή του):
ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΕΛΛΆΔΑ-ΚΎΠΡΟΣ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
ΚΑΪΡΟ ΔΗΛΩΣΗ
Εμείς, Αμπντέλ-Φατάχ Αλ-Σίσι, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρος, και ο Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, εν γνώσει του τις τεράστιες προκλήσεις για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου και της ανάγκης για συντονισμένη και συλλογική απάντηση, συναντήθηκαν στο Κάιρο της Αιγύπτου, στις 8 Νοέμβρη 2014, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις αυτές για να γαλουχήσει τριμερούς συνεργασίας μας όλο και ισχυρότερη για τα επόμενα χρόνια, με βάση τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Θυμόμαστε τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς και την πλούσια πολιτιστική κοινή κληρονομιά που μοιραζόμαστε το οποίο είναι αποτέλεσμα των δύο μεγάλων ανθρώπινου πολιτισμού τόσο με μια μοναδική παγκόσμια κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. Μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι αυτή η πρώτη Σύνοδος Κορυφής, θα ανοίξει το δρόμο σε μια νέα εποχή της τριμερούς συνεργασίας προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε όλους τους τομείς (πολιτικό, οικονομικό, το εμπόριο, τον πολιτισμό, τον τουρισμό).
Τονίζουμε ότι οι κατευθυντήριες αρχές αυτής της τριμερούς εταιρικής σχέσης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και για τους σκοπούς και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για φιλικές σχέσεις, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, σεβασμό για κυρίαρχης ισότητας των κρατών, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, της μη παρέμβασης και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών και την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας.
Η σημερινή τριμερής εταιρική σχέση μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μια ευρύτερη περιφερειακή διαλόγου, μεταξύ άλλων μέσω της στενής συνεργασίας και της συνεργασίας στο πλαίσιο του πολυμερούς φόρουμ, καθώς και μέσω των προσπαθειών για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου.
Ενώ έχουμε επίγνωση των τεράστιων δυνατοτήτων και ευκαιριών για συνεργασία στην περιοχή μας και την Μέση Ανατολή, αναγνωρίζουμε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει περίπλοκες προκλήσεις.
Επιπλέον, το ανεπίλυτο αραβο-ισραηλινή σύγκρουση παραμένει η πιο σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Του αποκλεισμού που δόγματα, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού και του σεχταρισμού θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του πολιτικού μετασχηματισμού πολλών χωρών καθώς διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την έννοια της κρατικής υπόστασης.
Τρομοκρατία και ιδεολογικά προκαλείται βία απειλούν την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και υπονομεύουν σοβαρά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί μια ακόμη πηγή ανησυχίας, καθώς και την εισοδηματική ανισότητα, την ανεργία και την έλλειψη επαρκούς οικονομικής ανάπτυξης.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αναζήτηση του αιγυπτιακού λαού για τη δημοκρατία και την ευημερία μέσα από την εφαρμογή του οδικού χάρτη, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που θα σηματοδοτήσει την κορύφωση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, η οποία ήδη βιώσει την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος , καθώς και η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την Αίγυπτο στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας είναι ένα προπύργιο της αντίστασης σε αυτό τον αγώνα στην περιοχή.
Αναγνωρίζουμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία.
Τονίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω της τήρησης από τις χώρες της περιοχής να καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και να αποφασίσει να προχωρήσει γρήγορα με τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού για τα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία της Δημοκρατίας της Κύπρος άνω των ΑΟΖ της και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εργασίες σεισμικών ερευνών που διεξάγονται στο πλαίσιο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρος και να απέχουν από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον
.
Καλούμε, επίσης, για μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος Κύπρος, που θα επανενώνει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο τους ανθρώπους της Κύπρος στο σύνολό της, αλλά θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Ζητούμε την υλοποίηση μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η δημιουργία ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και συνεχούς παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέχει από 4 Ιούνη του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, και να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια με όλους τους γείτονές της? σύμφωνα με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Μια τέτοια διευθέτηση παραμένει η μόνη εγγύηση για να αποφευχθεί η επανάληψη των αθώων θανάτους αμάχων, η καταστροφή και αυξάνοντας την ένταση. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της Αιγύπτου για να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα αξιέπαινη.
Η τρομοκρατία απειλεί τόσο τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και έχει ως στόχο να βίαια δημιουργήσει μια βασιλεία του τρόμου στην περιοχή που θα έχει καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες.  Καταδικάζουμε έντονα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και να καλέσει όλα τα κράτη να συμμετάσχουν ενεργά και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει αυτή την υπαρξιακή απειλή, είτε σε Λιβύη ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και να εντείνουν τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με στόχο να νικήσει αυτές τις ομάδες και να εκθέσει σημαντικές υποστηρικτές τους.
Ενώ οι προσπάθειες της διεθνούς συμμαχίας κατά της ISIL επικεντρώνονται επί του παρόντος σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, και ενώ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του νέου Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία και να ενθαρρύνουν τη συλλογική δράση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της Ασφάλειας Ψήφισμα 2174 και 2178 του Συμβουλίου, είμαστε ανησυχεί εξίσου για την κατάσταση στη Λιβύη, και είμαστε αποφασισμένοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να υποστηρίξει την έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών και την εμπλοκή σε μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου και της συμφιλίωσης χωρίς αποκλεισμούς στη Λιβύη, σύμφωνα με το Λιβύη Πρωτοβουλία γειτονικές χώρες που εγκρίθηκε στο Κάιρο, στις 25 Αυγούστου, 2014.
Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, προκειμένου να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καθιερώσει την τριμερή μηχανισμό διαβούλευσης, η οποία συναντήθηκε σήμερα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με στόχο να εργαστεί για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας προς όφελος των λαών των τριών χωρών μας και ολόκληρης της περιοχής ».
defencenet