διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

1/03/2018

Ραντεβού με την Ιστορία του Ωραιοκάστρου !! Ο Πρόεδρος Αδάμ Τσακαλίδης μας ανοίγει την καρδία του και μιλάει για τον τόπο που αγάπησε !!


Ο Αδάμ Τσακαλίδης γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο στις 8 Φεβρουαρίου του 1926 !
Πατέρας του ήταν ο Θεμιστοκλής Τσακαλίδης που  διετέλεσε πρώτος γραμματέας της κοινότητος Ωραιοκάστρου από το 1926 έως την συνταξιοδότησης του το 1960 .
Φοίτησε στις 3 πρώτες τάξεις του Δημοτικού στο Ωραιόκαστρο και τις υπόλοιπες 3 τάξεις στην Θεσσαλονίκη . Έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο του Πειραματικού σχολείου Θεσσαλονίκης και και βγήκε 36ος . Το Πειραματικό σχολείο τότε έπαιρνε 31 μαθητές . Οι υπόλοιποι έπαιρναν σημειώματα και εγγράφονταν σε οποιοδήποτε Γυμνάσιο επιθυμούσαν .
Εγγράφηκε στο 4ο Γυμνάσιο λόγο απόστασης και από εκεί αποφοίτησε !
Βρέθηκε στην Αθήνα με το απολυτήριο στο χέρι προσπαθώντας να δώσει εξετάσεις στην σχολή Ευελπίδων . Δεν τους επετράπη όμως να δώσουν εξετάσεις εκείνη την χρόνια διότι θα έπαιρναν στην σχόλη μόνο εθελοντές . Τότε Υπουργός Στρατιωτικών ήταν ο Μανέτας .
Ο Αδάμ μας είπε ,<< Μας είπαν ψέμματα και αναγκαστήκαμε να καταταχθούμε  εθελοντές >> ...<< από τις 22-3-1946 και ως Υπαξιωματικός εκπαίδευα τον ανασυγκροτούμενο μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο  Ελληνικό Στρατό !  >>  .
Κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου έδινε εξετάσεις για την εισαγωγή  στην σχολή Ευελπίδων . Την εισαγωγή του την πέτυχε τον Αύγουστο του 1947 . Αποφοίτησε από την σχολή με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού . Στις 2 Ιουλίου του 1949 υπηρέτησε  σαν ανθυπολοχαγός σε τάγμα που επιχειρούσε στο Γράμμο και Βίτσι .
Υπηρέτησε στο Στρατό μέχρι τις 31-12-1960 όπου και αποστρατεύτηκε ως Ταγματάρχης Πυροβολικού με την τότε  εθελούσια έξοδο !
Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις Δημοτικές εκλογές του 1964 και υπηρέτησε ως σύμβουλος . Εκλέχθηκε Πρόεδρος της κοινότητας Ωραιοκάστρου στις εκλογές της 31-3-1975 . Επανεκλέχθηκε άλλες 2 συνεχόμενες  φορές μέχρι και το 1986 . Επίσης διετέλεσε ο πρώτος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου την περίοδο 1995-1998 .
 Συνολικά υπηρέτησε στην κοινότητα και στον Δήμο Ωραιοκάστρου 20 χρόνια επαγγελματικά ασχολήθηκε , μετά την απόλυση του  από τον Στρατό , με την εμπορία ενδυμάτων έχοντας κατάστημα στην οδό Λ.Σοφού 20 στην Θεσσαλονίκη .
Παντρεύτηκε την Σμαρώ Κυριακίδου και απέκτησε 2 κόρες , την Δέσποινα και την Βασιλική . Σήμερα έχει από την Βασιλική 2 εγγόνια , τον Αδάμ και τον Κωνσταντίνο , και ένα δισέγγονο τον Αλέξανδρο .

Είστε ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας του Ωραιοκάστρου , πείτε μας λίγα λόγια για το πως ξεκίνησαν όλα τότε ?

Το Ωραιόκαστρο δεν προϋπήρχε του 1923 , είναι προσφυγικό χωριό που δημιουργήθηκε το 1922 και υπαγότανε στη Νεοχωρούδα διοικητικά έως το 1926 .
 Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν
πρόσφυγες από τον Πόντο , που ξεκίνησαν από χωριά που βρισκόταν 60 χιλ. νότια της Τραπεζούντας , αφήνοντας όλη τους την περιουσία εκεί .
Ονομάστηκε Ωραιόκαστρο ως κοινότητα το 1926 , ύστερα από πολλούς καυγάδες και μαλώματα για το όνομα . Η κάθε ομάδα κατοίκων ήθελε να δοθεί στο νέο χωριό το όνομα του δικού τους χωριού στο Πόντο .
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση ένας κάτοικος λέει στους συγκεντρωμένους , << όλοι γνωρίζετε το κάστρο που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά , Άγιος Κοσμάς και Χάτς , σε ανάμνηση αυτών προτείνω να ονομάσουμε Ωραίο-κάστρο δηλαδή Ωραιόκαστρο . Είναι ωραίο όνομα >> . Ακούγοντας την πρόταση , όλοι συμφώνησαν και χειροκρότησαν έτσι λύθηκε το πρόβλημα του ονόματος .
  Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία αγράμματοι και δεν είχαν γνώσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών . Στο Ωραιόκαστρο ψήφιζαν τότε με το σκεπτικό ότι αυτός ο υποψήφιος είναι συγγενής ή φίλος ή κουμπάρος μου ή πατριώτης από το ίδιο χωριό του Πόντου , άρα αυτόν θα ψηφίσω . Δεν σκεφτόταν τίποτα άλλο . Δεν αναλογιζόταν ποτέ , αν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του , αν έχει τις απαραίτητες γνώσεις , αν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του χωριού , αν μπορεί να προτείνει λύσεις και να ζητήσει χρήματα για εκτελέσει το απαραίτητο έργο . Επειδή οι ψηφοφόροι της εποχής εκείνης ήταν πολύ λίγοι , ήξεραν το αποτέλεσμα των εκλογών μετρώντας ο καθένας τους δικούς του ανθρώπους !!!

Σε ποιο σημείο πιστεύεται ότι βρίσκεται σήμερα το Ωραιόκαστρο ?  Έχουν γίνει έργα ? Υπάρχουν υποδομές ? Τι θα μπορούσατε να συμπληρώσετε ?

Μπορώ να πω σε πολύ καλό σημείο για τον σημερινό Δήμο . Η πρόοδος και η συνεχής ανάπτυξη  όμως δεν σταματούν . Συνεχίζονται όσο υπάρχει ζωή . Όμως η ηλικία μου δεν γεννά πλέον πολιτική  , ούτε οράματα για τον τόπο μου . Θα σας πω όμως δύο μεγάλα έργα που δεν πραγματοποίησα στην περίοδο μου . Το πρώτο είναι η ίδρυση Πανεπιστημίου , ως συνέχεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου , παραχωρώντας μια έκταση βορείως της Παιδούπολης , << Άγιος Δημήτριος >>. Αντέδρασε τότε μια μερίδα των συμβούλων της αντιπολίτευσης και ορισμένοι κάτοικοι , οι οποίοι προφανώς δεν γνώριζαν το << αν δεν δώσεις δεν παίρνεις >> . Υπήρξε δε και μια διαφωνία με τον συνομιλητή του Πανεπιστημίου .  Εγώ υποστήριζα να γίνει πλήρες Πανεπιστήμιο και ο κ. Φατούρος , τμήμα του . Πίστευα ότι θα το ξεπερνούσαμε . Κρίμα , γιατί θα αποτελούσε μια ζωντανή διαφήμιση , καθημερινή για τον τόπο μας .
Το δεύτερο έργο ήταν το ανοιχτό θέατρο στο λατομείο Κυριακίδη στον Καλόγερο . Αντέδρασε μόλις το έμαθε το Δασαρχείο . Θαρρώ πως έγινε αργότερα μια προσπάθεια ανέγερσης του , αλλά στην συνεχεία εγκαταλείφθηκε .


Ποιο ήταν το μεγαλύτερο έργο ή τα έργα που έχει να επιδείξει η δική σας διοίκηση της περιόδου 1975-1986 .

Στις 31-3-1975 προκηρύχτηκαν αυτοδιοικητικές εκλογές και αναδείχτηκε νέα Κοινοτική Ηγεσία . Στην δωδεκαετία 1975-1986 προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν τα κάτωθι , ΣΠΟΥΔΑΙΑ  ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ , στην τότε μικρή και άσημη κοινότητα Ωραιοκάστρου των 2003 κατοίκων .

1 . ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ , συνολικού ποσού 170 εκατομμυρίων ΔΡΧ . Το μεγαλύτερο έργο της περιόδου , με το οποίο το χωριό μας γλίτωσε μια για πάντα από τα κουνούπια . Την εποχή εκείνη αυτά ήταν ο πρώτος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων . Πέρα από αυτό ήταν και το ξόδεμα των χρημάτων με το συνεχές άδειασμα των λυμάτων των βόθρων , που όταν δε άνοιγες το καπάκι  , ξεπετάγονταν εκατομμύρια κουνούπια . Σήμερα εξυπηρετείτε όλο το Ωραιόκαστρο εκτός από ελάχιστα δύσκολα σημεία τα οποία όμως αντιμετωπίσθηκαν από ότι έμαθα .

2 . ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ . Με δάνειο 10 εκατομμυρίων ΔΡΧ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , που τολμήσαμε και πήραμε , σε αντίθεση με προηγούμενες διοικήσεις ,ασφαλτοστρώσαμε  όλους τους κεντρικούς δρόμους του Ωραιόκαστρου .
Το ανωτέρω δάνειο το πλήρωσε το κράτος .

3. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ . Την είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση της Κοινότητος , αλλά δεν προχώρησε . Την φορτώθηκε η Διοίκηση μας το 1975 επί Δώδεκα χρόνια στους ώμους της . Συνεργάστηκε αρμονικά με την νέα επιτροπή  ειδικών που σχεδίασε την μεγάλη επέκταση του Σχεδίου Πόλης , προς χάριν της Ιστορίας του Δήμου μας αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα τους .
α . Ροδολάκης Ν. Πολεοδόμος .
β . Συνεφάκης Γ. και Γεροντίδης  Αρχιτέκτονες .
γ . Βαββαϊδης Π. Τοπογράφος .
δ . Κελέσης Ν. Γεωλόγος .
ε . Παπαθεοδώρου Γ. Οικονομολόγος .
ζ . Ροΐδης Χ. Περιβαντολόγος .
η . Ψυχογιός Ε . Υδραυλικός .
θ .  Βασιλείου Τ. Μηχανολόγος .
ι .   Παπαϊωάννου Π. Συγκοινωνιολόγος .
κ .  Παρασκευόπουλος Ε. , Πετράκης Ε και Σελιφόγλου Ε . ως συνεργάτες Αρχιτέκτονες .

4. ΔΩΡΕΑ ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ  , 40 εκατομμυρίων ΔΡΧ συν 10 εκατ. η φορολογία . συνολικά 50 εκατομμύρια ΔΡΧ .
Η δωρεά του κ. Κονταξόπουλου δεν δόθηκε σε μετρητά , αλλά σε καταστήματα και διαμερίσματα που βρίσκονταν στις οδούς Βενιζέλου και Εγνατίας στην Θεσσαλονίκη . Προτού πάμε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν με την πώληση αυτών των ακινήτων , να πούμε λίγα λόγια για το πως προέκυψε η δωρεά . Διότι εγώ κατηγορήθηκα επειδή καθυστερούσα την κατασκευή  των έργων και τα χρήματα της δωρεάς θα έχαναν την αγοραστική τους αξία . Ακούστε λοιπόν την Ιστορία .
Ο καθηγητής της Γυμναστικής  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αγόρασε ένα σπίτι στο Ωραιόκαστρο  . Δεν διέμενε σε αυτό όμως τον Χειμώνα , με τις χαμηλές θερμοκρασίες το ρολόι του νερού έσπασε , το νερό έτρεχε , και ο λογαριασμός του νερού ανήλθε στο ποσό των 6000 ΔΡΧ .
Ο κ. Κονταξόπουλος ζήτησε και έλαβε ραντεβού με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και του εξήγησε πως προέκυψε η οφειλή προς την Κοινότητα .  Ο Πρόεδρος αφού άκουσε τις απόψεις , του εξήγησε ότι ο ίδιος βάσει του  << κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων >> δεν μπορεί και ούτε έχει δικαίωμα διαγραφής , αλλά θα φέρει το θέμα του στο συμβούλιο και θα το υποστηρίξει , διότι το θεωρεί δίκαιο , και  φυσικά θα ειδοποιηθεί για την απόφαση .
Ο κ Καθηγητής φεύγοντας μου είπε , << είμαι πολύ ευχαριστημένος από την υποδοχή και την συμπεριφορά σας και από τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος μου . Ετοιμάστε ένα κατάλληλο μέρος , θα κάνω μια παιδική χαρά για τα παιδιά  >> . Κατόπιν έφυγε , πέρασαν δύο μήνες περίπου  και δεν φάνηκε  , μα ξαφνικά έρχεται μια μέρα στο γραφείο μου και μου λέει πως ότι είπαμε για την παιδική χαρά δεν ισχύουν . Θα κάνω << κάτι μεγάλο για την κοινότητα >> και έκανε την δωρεά των 50 εκατομμυρίων που δόθηκαν για να γίνουν αργότερα τα έργα που βλέπετε σήμερα , το κλειστό γυμναστήριο και το κολυμβητήριο σε έκταση 30 στρεμμάτων .


5. ΊΔΡΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ , ποσού 78 εκατομμυρίων  ΔΡΧ .
Για την λειτουργία του Γυμνασίου και την ίδρυση στα χαρτιά του Λυκείου προτείναμε τον χώρο των 13 στρεμμάτων της άλλοτε μαθητικής κατασκήνωσης . Τα υπάρχοντα πέτρινα κτίσματα μετατράπηκαν από τα συνεργεία της Κοινότητας σε αίθουσες διδασκαλίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την βοήθεια των Σχολικών Επιτροπών .
Τα πάντα είχαν ετοιμαστεί εγκαίρως και το πρώτο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου λειτούργησε κανονικά τον Σεπτέμβριο του 1978 και το Λύκειο το 1981 !
Αργότερα το 1987 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του νέου κτιρίου του Γυμνασίου -Λυκείου μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον , φτιαγμένο με την τελευταία λέξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής . Το Γυμνάσιο και το Λύκειο έδωσαν άλλη διάσταση στην μελλοντική εξέλιξη του Δήμου .

6 . ΑΝΟΡΥΞΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ! Το νερό την εποχή εκείνη για την κοινότητα ήταν έργο πρώτης προτεραιότητας .Το νερό μοιραζόταν στους κατοίκους με πρόγραμμα . Η ανωτέρω γεώτρηση ήταν επιτυχέστατη . Απέδωσε 90m3 ανά ώρα . Αυτά μαζί με τις άλλες μικρότερες σε απόδοση  έλυσαν το πρόβλημα της υδροδότησης . Εγώ προσωπικά νόμιζα πως κέρδισα το πρώτο λαχείο .

7 . ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΟΣΟΥ 25 Εκατομμυρίων ΔΡΧ .
Ήταν καρπός αγώνων πέντε ετών . Για τις μεθοδεύσεις , για τις ενέργειες , για τις παραστάσεις στους αρμοδίους , τις διαμαρτυρίες , τις 4 διαδοχικές δημοπρασίες , δεν θα σας αναφέρω τίποτα !!!
Αφήνω να τις καταλάβετε μόνοι σας . Εάν επρόκειτο να υπερασπιστώ ατομικά μου συμφέροντα θα είχα παραιτηθεί των προσπαθειών ύστερα από τις πολλές και αλλεπάλληλες απογοητεύσεις που αισθάνθηκα στις διάφορες φάσεις του έργου μέχρι να λειτουργήσει το 1982 . Η όλη δαπάνη ξεπέρασε τα προϋπολογισθέντα  25 εκατομμύρια ΔΡΧ , και το νέο κτήριο απετέλεσε πρότυπο Δημοτικού Σχολείου , << με αίθουσες φυσικής και χημείας πλήρως εξοπλισμένες >> .

8 . ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΕ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ .
Μέσα σε ιδιόκτητα οικόπεδα τα οποία παραχώρησε η κοινότητα χαρακτηρίζοντας τα σχολικά , κατασκευάστηκαν τα 2 Νηπιαγωγεία και απήλλαξαν τους μικρούς μαθητές από το Παλαιόκαστρο να ανεβαίνουν στο Ωραιόκαστρο , και τους μικρούς μαθητές του Ωραιόκαστρου από το  να χρησιμοποιούν το ακατάλληλο υπόγειο του παλιού Δημοτικού σχολείου .

9. ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ , των οδών και πλατειών ποσού 6 εκατομμυρίων ΔΡΧ . Με μεγάλους ηλεκτρικούς λαμπτήρες ηλεκτροφωτίσαμε όλους τους δρόμους της κοινότητας καταργώντας τον παλαιό αναχρονιστικό φωτισμό .

10 . ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ .
 Μέχρι τότε οι κάτοικοι ελάμβαναν τα γράμματα τους μέσα σε ένα κρεοπωλείο . Εκεί τα απέθετε ο ταχυδρόμος απάνω σε ένα τραπέζι , αυτή ήταν η κατάσταση !! Με απόφαση μας παραχωρήσαμε χώρο στο κοινοτικό κατάστημα όπου και εγκαταστάθηκε το Ταχυδρομικό γραφείο Ωραιοκάστρου .

11 . ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ - ΤΕΒΕ .
Παραχωρήσαμε με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου χώρο στο ισόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος για να εγκατασταθεί το ιατρείο και να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και ΤΕΒΕ .

12 . ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ποσού 40 εκατομμυρίων ΔΡΧ .
Σπουδαίο έργο για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων του Παλιόκαστρου με την Νεοχωρούδα .
Με τα ανωτέρω  ΜΕΓΑΛΑ -ΣΠΟΥΔΑΙΑ και ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΓΑ αλλά και με πολλά άλλα όπως πχ . Η ανάπλαση της πλατείας Τζαβέλα στο Παλαιόκαστρο , η μεταφορά του γηπέδου ποδοσφαίρου από τον χώρο στο Κονταξοπουλειο στον χώρο που βρίσκεται σήμερα , η παιδική χαρά στο Βουναλάκι ( Πέτρου και Παύλου ) , η ανάπλαση του χώρου αναψυχής στον Καλόγερο και της πλατείας στην Ασπρόβρυση , η κατασκευή παιδικών χαρών , η ίδρυση κοινοτικής δανειστικής βιβλιοθήκης , δόθηκε μια ώθηση προς τα εμπρός για την ανάπτυξη και παραγωγή της μικρής Κοινότητας σε μεγάλο Δήμο που είναι σήμερα .
Οι συνεργάτες μου ήταν .
Αλ. Σαραμούδης  , Κ . Χαραλαμπίδης , Αθ . Καλώνης , Ν . Λαζίδης  , Ι. Τομπάζης , Ι. Κυριακίδης .
Στα 3 Κοινοτικά Συμβούλια ήταν . Ι. Μπάτος , Γ . Γεωργιάδης , Δ . Καλώνης , Αν . Στεφανίδης και ο Ι. Ιακωβίδης .

Ποια θα ήταν η πρώτη συμβουλή που θα δίνατε στον επόμενο υποψήφιο Δήμαρχο ? 

Κύριε υποψήφιε , η προσφορά στα κοινά είναι μεγάλο χάρισμα που δυστυχώς το έχουν λίγοι .Εάν δεν διαθέτετε αυτό το χάρισμα εγώ θα σας συμβούλευα να μην εκθέσετε τον εαυτό σας , γιατί θα εκτεθείτε . Όλοι οι προηγούμενοι και μαζί με αυτούς και εγώ δεν κάνουμε για μελλοντικοί Δήμαρχοι . Εγώ όχι μόνο για την ηλικία μου αλλά και  διότι γνωρίζω μόνο μια ξένη γλώσσα την <<  Ποντιακή  >>.

Έχετε ζήσει πολλά σαν Πρόεδρος της Κοινότητας την περίοδο 1975-1986 αλλά και ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου την περίοδο 1995-1998 . Τι θυμάστε από εκείνες τις ιστορικές στιγμές ?

Δεν με βοηθάει καθόλου η μνήμη μου . Μην ξεχνάτε πως είμαι 92 χρονών . Συνέβησαν πολλά και διάφορα μεταξύ Συμβούλων και κατοίκων . Θυμάμαι έντονα την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ν. Σάντα και λόγω του εντόνου Βορείου ανέμου έφθασε στο δάσος του ορεινού όγκου Β.Δ του Ωραιοκάστρου . Απειλούσε , όχι μόνο το όμορφο δάσος αλλά και σπίτια του χωριού .
Η φωτιά ακούμπησε τα πρώτα σπίτια , κινδύνευε να καεί όλο το χωριό . Εγώ μιλούσα στο τηλέφωνο με τον Νομάρχη και ωρυόμουν , η φωνή μου ακουγόταν σε όλο το χωριό , << σε λίγο θα σας αναφέρω κ. Νομάρχα ότι καίγεται το Ωραιόκαστρο ......στείλτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο >> . Θυμάμαι επίσης ότι έστειλα ένα νεαρό αγγελιοφόρο από τον τόπο της πυρκαγιάς στο καφενείο για να πει στους εκεί ευρισκόμενους , ότι ο Πρόεδρος είπε να πάτε όλοι στον τόπο της πυρκαγιάς να βοηθήσετε . ΚΑΝΕΙΣ δεν κουνήθηκε από την θέση του , ορισμένοι μάλιστα είπαν πως υπάρχει και Πυροσβεστική Υπηρεσία .  Πικράθηκε αφάνταστα , δεν το περίμενα ότι ορισμένοι δε θα νοιαζόταν ούτε για τα σπίτια τους .
Για να κτιστεί ένα σπίτι χρειάζονται οι κόποι μιας ολόκληρης Ζωής , έτσι θα πάμε μπροστά ? Τόσα χρόνια πέρασαν από τότε και δεν το ξεχνώ !
Επίσης θυμάμαι την στιχομυθία μεταξύ ενός κατοίκου και εμού τον οποίο συνάντησα μπρος στο οικόπεδο του 1ου Δημοτικού Σχολείου , << επιτέλους θα αρχίσουμε την κατασκευή του καινούργιου Δημοτικού >> του είπα , η απάντηση του ήταν << δεν με ενδιαφέρει >>  ,απογοητεύθηκα !!

Τα τεράστια προβλήματα που έχει ο Δήμος προϋποθέτουν για την λύση τους μια σοβαρή διοίκηση που θα στόχοπροσηλωνόταν στην αύξηση των έργων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα , βλέπετε την σημερινή Διοίκηση να μπορεί να τα καταφέρει ? 

Δεν ασχολήθηκα με αυτό το θέμα . Ειλικρινά δεν έχω άποψη Είναι και τα προβλήματα υγείας που με καθήλωσαν στο σπίτι . Το να ασχοληθεί ένας Δήμαρχος να κάνει έργα με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση  είναι νομίζω μια  πολύ δύσκολη προσπάθεια , πρέπει ο Δήμαρχος να έχει πάρα πολλά προσόντα και να ασχολείται νυχθημερόν !!

Ποια παράταξη θα ήταν ιδανική για να βγει ο Δήμος από το τέλμα ?

Αν εσείς βλέπετε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε τέλμα , τότε είναι σήμερα πολύ αργά για να βγει από αυτό ! Η πορεία τους προς το τέλος της θητείας ή ως προς τον τρόπο διοικήσεως θα συνεχιστεί  με την ίδια νοοτροπία που ξεκίνησε και δυστυχώς δεν θα αλλάξει με τίποτα !
Αυτοί θα λένε κάθε φορά πως υπήρξαν Διοίκηση Ωραιοκάστρου ενώ οι κάτοικοι θα τους έχουν ξεχάσει ! Δεν θα θυμούνται τίποτα . Τώρα ποια παράταξη μπορεί να μας  βγάλει από το τέλμα , αυτό θα το βρουν οι ψηφοφόροι στις επόμενες εκλογές . Φυσικά αν αλλάξουν νοοτροπία , οι νοοτροπίες του παρελθόντος πρέπει να λησμονηθούν , όχι μόνο από τους υποψηφίους αλλά και από το εκλογικό σώμα .

Πρόεδρε δώστε μας την << ρότα >> και την σοφία σας για τις επόμενες εκλογές !

Όσοι ετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές , να αναλογιστούν τις ευθύνες τους , να μετρήσουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες τους , να υπολογίζουν στις γνώσεις και στις αντοχές τους και να ρωτήσουν τον εαυτό τους αν προτίθενται να αγωνιστούν με πάθος και αυταπάρνηση για την επιτυχία του στόχου που έθεσαν με επιμονή και υπομονή μέχρι τέλους .
Αν όλα αυτά συμβαίνουν να κατέβουν σαν υποψήφιοι αλλιώς να παραιτηθούν από τέτοιες φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες γιατί πιθανότατα θα απογοητευθούν και θα καταρρακώθουν .
Ας μην ξεχνούν ότι παραιτούμενοι παραχωρούν την θέση τους σε ικανούς και αξιόλογους ανθρώπους που είναι σε θέση να προσφέρουν στον τόπο τους έργα πρόοδο και ανάπτυξη !
Σας ευχαριστώ .

Μπόγιας Βαγγέλης .