διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

3/27/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σχετικά με το πρόβλημα του νερού στη Μυγδονία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σχετικά με το πρόβλημα του νερού στη Μυγδονία
ΕΠΕΙΔΗ πολλά  ακούστηκαν, ακούγονται και θα ακούγονται για το πρόβλημα του νερού στη Μυγδονία και τις μεθόδους επίλυσης του, η Δ.Κ.Π.Ω  "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ" προτρέπει σε όσους απέτυχαν να δώσουν διέξοδο στο από πολλών ετών προϋπάρχον πρόβλημα του νερού, να παρακολουθήσουν την δημόσια παρουσίαση του προγράμματος της Κίνησης μας που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι εμπεριστατωμένες ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις μας για το πρόβλημα αυτό.
Παραθέτουμε και αφήνουμε στην
κρίση των πολιτών και την δική μας άποψη για την πρόταση της "αντίστροφης όσμωσης" όπως την επεξεργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες της Κίνησης μας.
                                                    -------------------
............ "Η πρόταση της αντίστροφης όσμωσης απαιτεί μια δαπανηρή επένδυση, η οποία χρήζει εμπεριστατωμένης τεχνικής-οικονομικής μελέτης για να αξιολογηθεί. Μελέτη η οποία θα καταλήγει σε πρόβλεψη δυναμικότητας με προοπτική μήκους χρόνου, κόστος εξοπλισμού, εγκατεστημένης επένδυσης  και κόστους λειτουργίας.Τα κόστη είναι διόλου αμελητέα, διότι εδώ δεν μιλάμε απλώς για ένα αντλιοστάσιο και κάτι δεξαμενές, αλλά για κανονικό διυλιστήριο νερού.
Η χρεοκοπημένη Δ.Ε.Υ.Α.Ω θα το φτιάξει αυτό;
Ένας σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει το θέμα είναι ότι η αντίστροφη ώσμωση ενδείκνυται εκεί που το πρόβλημα νερού είναι ποιοτικό, αλλά όχι ποσοτικό. Στην περίπτωση της Μυγδονίας, όπου  υπάρχει και ποσοτικό πρόβλημανερού, κυρίως τότε που χρειάζεται περισσότερο, δηλαδή τους θερινούς μήνες,  η απολύτως αναμενόμενη απώλεια 20-25% του διαθέσιμου νερού κατά την κατεργασία, μπορεί να είναι αδιανόητη για το υδατικό ισοζύγιο. Μια τέτοια επιπλοκή θα καθιστά τη λύση μη εφαρμόσιμη, λόγω του ότι θα παγιώσει τη λειψυδρία στην περιοχή.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ καταρχήν δεσμεύεται ότι ως δημοτική αρχή, ότι θα αξιολογήσει βάσει οικονομικοτεχνικής μελέτης, για την οικονομικότητα και την επάρκειά τους, όλες τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις.
Είναι όμως ήδη ορατό, ότι οι κύριοι Σαραμάντος, Γαβότσης και Παπακωνσταντίνου, συμφωνούν στις δημόσιες δηλώσεις τους σε κάτι.  Ότι το πρόβλημα του ακατάλληλου και επικίνδυνου νερού στη Μυγδονία ξεκινά ως δια μαγείας από τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΩ, και πάει μετά στις βρύσες των κατοίκων.  Δεν ακούσαμε από κανέναν ως τώρα ξεκάθαρα, αυτό που όλοι στην περιοχή γνωρίζουμε.
 Ότι το πρόβλημα είναι η χρόνια ρύπανση με χημικά λιπάσματα ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, που είναι ο υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος ανήκει σε όλους και κυρίως στις επόμενες γενιές.Και κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, αν η λύση του δεν ξεκινά από εκεί που ξεκινά και το πρόβλημα. Οι μερικές λύσεις έχουν υψηλό περιβαλλοντικό και τελικά οικονομικό κόστος, αφού δεν αγγίζουν το αίτιο του προβλήματος.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗως Δημοτική Αρχή θα λειτουργήσει συντονιστικά ώστε να συσταθεί Φορέας Ορθολογικής Αξιοποίησης Υδάτινου Δυναμικού της Λεκάνης Μυγδονίας.Στρατηγικοί στόχοι του είναι η επαναφορά της ισορροπίας του υδατικού ισοζυγίου και ο εντοπισμός και η ανάσχεση της πιθανής ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, μέχρι την ουσιαστική μείωση της. Τελικός στόχος είναι ο καθορισμός ενός γενικού μοντέλου αειφορικής διαχείρισης και προστασίας των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων αλλά και των επιφανειακών υδατικών σωμάτων.
Αυτή η λύση θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας στη γεωργική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, θα συσταθούν εδαφολογικοί χάρτες δεδομένων, που να ενημερώνονται με αποτελέσματα εδαφολογικών χημικών αναλύσεων από τακτικές δειγματοληψίες σε όλη την καλλιεργήσιμη περιοχή. Έτσι οι αγρότες θα έχουν πολύτιμη συμπαράσταση και πληροφόρηση για την αναγκαία ποσότητα και τον τύπο του λιπάσματος που θα χρειάζεται η καλλιέργειά τους και θα αποφευχθεί η παραπανίσια λίπανση που δεν την «κρατά» το φυτό και καταλήγει ως ρυπαντής στον υδροφόρο ορίζοντα.
Η οικονομία που θα προκύψει από την ορθολογική χρήση του λιπάσματος, στην πράξη μπορεί να συνεισφέρει στο κόστος ενημέρωσης των εδαφολογικών  χαρτών με νέα δεδομένα από τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις.
Αυτή την δομή συνεργασίας ανάμεσα σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και κρατικούς ή/και ιδιωτικούς επιστημονικούς φορείς καλείται να οραματιστεί ο Δήμος και ως θεσμός να την αναδείξει, και να της δώσει υπόσταση.
Τα οφέλη πολλαπλά για όλο τον πληθυσμό, και κυρίως για το αγροτικό κομμάτι του, που ζει και κατέχει γη στην περιοχή:
1.  Βαθμιαία απόπλυση των χημικών λιπασμάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα και καταλληλότητα των πόσιμων υδάτων.
2. Οικονομία στο λίπασμα, αύξηση της αποτελεσματικότητας της γεωργικής δραστηριότητας.
3. Αποκατάσταση της εμπορικής αξίας της γης προς οικιστική και βιομηχανική/ βιοτεχνική χρήση, που έχει υποβαθμιστεί από το πρόβλημα του ακατάλληλου και επικίνδυνου πόσιμου νερού.
Για το άμεσο μέλλον και μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα, νέες γεωτρήσεις, βαθύτερες και προστατευμένες, μπορούν να αποτελέσουν μια «λύση» για καθαρό νερό στην περιοχή.Αυτή η «λύση» δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα εξ άπαντος, γιατί αν στο μεταξύ δεν φροντίσουμε εμείς να "καθαρίσει" ο υδροφόρος ορίζοντας, η ρύπανση θα "φτάσει" και σε αυτές τις γεωτρήσεις.

                Δημοτική Κίνηση Πολιτών Ωραιοκάστρου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

                           Υποψήφιος Δήμαρχος ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ
    Γραφείο τύπου και επικοινωνίας