διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

12/07/2018

ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !



















Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου από τους προέδρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Τάσο Καπνοπώλη και του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μπακόλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ίδρυση παραρτήματος του ΕΡΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο τον Παντελή Σκαρλάτο.

Οι προοπτικές, οι ευκαιρίες, οι προσδοκίες περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων και διεύρυνσης της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η εκδήλωση γίνεται δύο μόλις μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη και υπό την Αιγίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και κάθε προσπάθεια, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς» επισήμανε ο
Γενικός πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Πετρόβιτς Σερμπακόφ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν και «δυστυχώς» η κατάσταση των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μας «καθορίζεται εν πολλοίς από το καθεστώς των  κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας» θα ήθελε «το κέντρο βάρους να μετατοπιστεί στις προοπτικές μας». 
Στις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στο υπόβαθρο που υπάρχει για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως, ο τουρισμός, το εμπόριο τροφίμων, η γουνοποιία, οι μεταφορές, η ενέργεια, κ.α. αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Νίκος Εξαδάχτυλος.

Τον χαιρετισμό της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου μετέφερε ο εκπρόσωπος της, Β. Σιωμάδης.

«Η Ρωσία είναι μία αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων: το μέγεθος της και η γεωγραφική γειτνίαση με την Ευρώπη. Το κυριότερο είναι ότι η Ρωσία είναι μία αγορά φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα» ανάφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Ο Δημήτρης Μπακόλας, με τη σειρά του υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ακλόνητες και ότι «πλέον υπάρχει μικρότερος φόβος από τους Ρώσους επιχειρηματίες για την ελληνική γραφειοκρατία». Παρότρυνε, μάλιστα, τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στο Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο έτσι ώστε να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και βοήθεια, ενώ έδωσε και ως συμβουλή στους επιχειρηματίες να στοχεύουν στην περιφέρεια της Ρωσίας.

 «Ξεκινάμε με ρεαλιστικά και δυναμικά βήματα τη λειτουργία αυτού του παραρτήματος, έτσι ώστε να γίνει αρωγός της διμερούς σχέσης μεταξύ των επιχειρήσεων της Ρωσίας και της Βορείου Ελλάδος», είπε ο  Πρόεδρος του νεοσύστατου παραρτήματος Παντελής Σκαρλάτος, δηλώνοντας πως, λόγω της δικής του εμπειρίας στη ρωσική αγορά, θα υποστηρίξει τις δράσεις του παραρτήματος, η ανάγκη ίδρυσης του οποίου «προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν ανάγκη υποβοήθησης στην έξοδο τους προς τη ρωσική αγορά, είτε στα πρώτα βήματα είτε αργότερα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκαν, παράλληλα, συμβουλές για την επιτυχή πρόσβαση στη ρωσική αγορά από τον πρ. Διευθυντή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στη Μόσχα κ. Γιάννη Μάρκου.

Επιπλέον σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, ο κ. Ιωάννης Βεργίνης Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και ο κ. Κώστας Ιακώβου Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έληξε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, καθώς βραβεύτηκαν δύο επιχειρηματίες με ισχυρή παρουσία στις ρωσικές εξαγωγές, ο Δημήτρης Ρόκος, πρόεδρος της AMD Telecom και ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.