Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στα έπιπλα υπάρχει πάντα το φτηνό και το φτηνιάρικο. Για να διαχωρίσουμε λίγο και του δύο ώρες θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το φτηνό έπιπλο είναι αυτό που έχει μία καλή συνάρτηση τιμής και ποιότητας υλικών και κατασκευής. Φτηνιάρικο είναι αυτό που έχει ευτελές κόστος αλλά και ευτελές υλικά κατασκευή και φυσικά αρκετά πρόχειρη δουλειά.
Η πρώτη συμβουλή η οποία θα σας σώσει από μία λάθος αγορά είναι και σίγουρα θα σας βοηθήσει πολύ στο να σχηματίσει γνώμη και άποψη για το προϊόν είναι να διαβάζετε προσεκτικά όλη την περιγραφή του και αν δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για κάτι να επικοινωνήσετε με το κατάστημα ώστε να ζητήσετε περαιτέρω διευκρινίσεις. Σαφώς για να μπορείτε να έχετε καθαρή εικόνα για το κάθε έπιπλο που σας ενδιαφέρει είναι να γνωρίζετε ποια είναι τα στάνταρ και τα επίπεδα τπου διαχωρίζουν το φτηνό με το φτηνιάρικο προιόν.
Η παρακάτω ανάλυση θα αφορά μόνο μελαμινικά έπιπλα μιας και σίγουρα είναι πολύ οικονομικότερα αλλά και έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας.Παρόλο που το μελαμινικό έπιπλο είναι αρκετά παρεξηγημένο και για πολλούς είναι απλά λύση ανάγκης θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν πολύ ποιοτικά προϊόντα τα οποία έχουν εγγύηση 10 ετών και είναι αθάνατα και μάλιστα πολλές φορές είναι και ποιο ανθεκτικά ακόμα και από το ξύλο. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν χρησιμοποιηθεί τα κατάλληλα υλικά και με τον κατάλληλο τρόπο.
Τα έπιπλα από μελαμίνη είναι για μία ζωή!
Ας δούμε λίγο πότε ένα μελαμινικό έπιπλο είναι πραγματικά ποιοτικό και φτηνό.- Βασικό στοιχείο που πολύ δεν γράφουν στις περιγραφές των προϊόντων τους είναι η πυκνότητα της μοριοσανίδας που χρησιμοποιούν. Αυτό γίνετε για πολλούς λόγους ένας από τους βασικότερους είναι ότι το 80% των επίπλων που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά είναι εισαγωγής και προφανώς οι έμποροι ή δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να αναφέρουν την πυκνότητά της για να μη κάνουν δυσφήμιση στο προϊόν τους. Τα διεθνή στάνταρ για τις μοριοσανίδες είναι 520 κιλά ανά κυβικό μέτρο από εκεί και κάτω δεν θεωρείται μελαμίνη αλλά πεπιεσμένο χαρτί ή κάτι άλλο αλλά σίγουρα δεν θεωρείται μελαμίνη. Τα περισσότερα εργοστάσια στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Κίνα, Όπως και Πολωνία και Σερβία που είναι ο όγκος παραγωγής και εισαγωγής για την Ελλάδα χρησιμοποιούν 480κιλά ανά κυβικό μέτρο για να ρίξουν το κόστος. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό χαμηλώνει ακόμα περισσότερο και ειδικά οι μεγάλες εταιρείες στον χώρο που με εντολή τους φτιάχνονται προϊόντα και με μοριοσανίδα πυκνότητας κάτω από 450κιλα΄ ανά κυβικό.Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα το έπιπλο να λυγίζει εύκολα να τρίζει γρήγορα ακόμα και να σπάει με το παραμικρό ή και να χαλάσει από υγρασία. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η μελαμίνη φτιάχτηκε για να αντέχει περισσότερο την υγρασία από το ξύλο και να μη γρατζουνιέται τόσο εύκολα. Άρα η πρώτη μας συμβουλή είναι να ρωτάτε πάντα την πυκνότητά της όταν σας λένε πάνω από 520 να ξέρετε τότε πληρεί τα διεθνή στάνταρ φυσικά όσο μεγαλύτερο νούμερο σας πουν τόσο καλύτερο, ένας ακόμα καλώς τρόπος είναι σε μία επίπεδη επιφάνεια ενός μέτρου να προσπαθήσετε να την λυγίσετε αν γίνει με σχετική ευκολία καλύτερα αποφύγετέ το προϊόν.
- Δεύτερο πολύ βασικό στοιχείο είναι η ποιότητα της μελαμίνης που μπαίνει επάνω η επιφάνεια του τεχνιτού καπλαμά θα πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 0,35 χιλιοστό για να πληρεί τα διεθνή στάνταρ. Έχει παρατηρηθεί δυστυχώς πολλές φορές στη Ελλάδα να πουλάνε την χάρτινη επιφάνεια δηλαδή πάχους 0,18 χιλιοστά σαν μελαμίνη. Επίσης όσο αφορά τον τεχνητό καπλαμά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ανάγλυφοι καπλαμάδες καθώς και καπλαμάδες αυξημένης αντοχής ώστε να μη χαράζονται να μη χτυπιούνται εύκολα και να μη χαλάνε με ευκολία Φυσικά αυτοί οι καπλαμάδες δεν έχουν την ίδια αξία το χαρτί, δεν κάνουν την ίδια δουλειά και δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η Μελαμίνη κατασκευάστηκε λόγο των απαιτήσεων που είχαν οι σκανδιναβικές χώρες με σκοπό να έχουν ένα υλικό που θα είναι βραδύκαυστο λόγο του ότι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο πάνω από 40 χρόνια και στην αρχή είχαν αρκετά περιστατικά με σπίτια που καιγόταν . Άρα η γνήσια καλή και ποιοτική μελαμίνη πρέπει να είναι βραδύκαυστη να είναι ανάγλυφη αδιάβροχη και αυξημένης αντοχής και ποιότητας με πάχους το λιγότερο 0,35 χιλιοστό. Βασική συμβουλή για να καταλάβετε αν ο καπλαμάς που υπάρχει στο έπιπλο σας είναι ποιοτικός είναι να ρωτήσετε τι πάχος έχει αν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αν έρθετε σε επαφή με το έπιπλο να δείτε μία γωνία που φαίνεται το πάχος της αν και αυτό είναι τεχνικά λίγο δύσκολο γιατί επάνω στη γωνία κολλιέται pvc με αποτέλεσμα να το κρύβει.
- Βασικότατο στοιχείο γι αν καταλάβετε αν το έπιπλο που κοιτάτε αξίζει τον κόπο της αγοράς είναι το πάχος όλης της μοριοσανίδας με τον τεχνητό καπλαμά μαζί. Υπάρχουν πάχη από 0,8 πόντους , 1,5 πόντους, 2 πόντους, 2,4 πόντους, 2,8 πόντους, 3,5 πόντους και 3,8 πόντους φυσικά κάθε εταιρεία μπορεί να βγάλει ότι πάχος θέλει. Τα περισσότερα μελαμινικά έπιπλα και ειδικά τα εισαγωγής χρησιμοποιούν την μελαμίνη πάχους ή 1,8 ή 2,4 και αρκετά σπάνια την 2,8. Φυσικά όσο ποιο λεπτό είναι το φύλο σε συνδυασμό με την πυκνότητα που είδαμε παραπάνω καταλαβαίνετε ότι μπορεί να λυγίσει και να αχρηστευτεί πολύ σύντομα. Καλό είναι αυτό να το ρωτάτε πάντα λοιπόν ώστε να ξέρετε τι αγοράζετε.
- Δουλειά κατασκευή και αντοχή πάνε μαζί. Φυσικά ένα καλό και ποιοτικό μελαμινικό έπιπλο πρέπει να έχει δουλευτεί και σωστά. Οπότε μόλις το πάρετε και το βάλετε σπίτι σας θα πρέπει να μη τρίζει να μη κουνιέται η κατασκευή και σε καμία περίπτωση να μη έχει ελαττώματα. Οι δικαιολογίες του τύπου "έλα μωρέ μελαμίνη είναι, τι περιμένεις;" δεν στέκουν εκτός αν το προϊόν είναι για πέταμα. Οπότε αν επιλέξετε μελαμίνη καλό είναι να δείτε τι πραγματικά θέλετε να βάλετε κάτω την διαφορά των χρημάτων και αν πιστεύεται ότι αντέχει η τσέπη μία μικρή υπέρβαση σε σχέση με ένα πολύ φτηνιάρικο προϊόν τότε πραγματικά επιλέξτε το ποιοτικότερο. Θα δείτε ότι το έπιπλο μελαμίνης που θα βάλετε στο σπίτι σας θα είναι για μία ζωή και δεν θα σας βγάλει ποτέ πρόβλημα και φυσικά δεν είναι για λίγο.