ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, είναι ειλημμένη η απόφαση της Λευκωσίας, για αγορά ναυτικών σκαφών καθώς και εναέριων μέσων ,αναφέρει ο κυπριακός τύπος.
Το σχεδιάγραμμα του κυπριακού υπουργείου αναφέρει ότι εντός του 2015, θα επισημοποιηθεί η απόφαση για τον σχεδιασμό ενίσχυσης του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με δύο πλωτά μέσα, γεγονός που αφορά τουλάχιστον δύο πυραυλακάτους τελευταίας τεχνολογίας.
«Γι’ αυτό και συμπεριλήφθηκε συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό. Δεν είναι συμβολικό αλλά, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προκαταβολής», αποκάλυψε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.
Ειδικά μετά τις ευθείες απειλές της Τουρκίας, μέσω του τουρκικού τύπου που αποτελεί τα
«δεκανίκι» της κυβέρνησης Ερντογάν, στον ψυχολογικό πόλεμο που «ασκείται» σε Κύπρο και Ελλάδα, η απόκτηση πολεμικών πλοίων και εναέριων μέσων, αποτελεί μονόδρομο.
Στην διαδικασία προμήθειας, εμπλέκονται και δύο ευρωπαϊκές χώρες , η μία εκ των οποίων είναι η Ελλάδα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και δεδομένης της προηγούμενης συμφωνίας με το Ισραήλ για τις δύο πυραυλακάτους, η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης , είναι «να ληφθεί μια απόφαση που να μη δυσαρεστήσει κανέναν».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού ο Κύπριος υπουργός αναφέρθηκε και σε απόφαση ενίσχυσης της παρακολούθησης της ΑΟΖ με εναέρια μέσα. Κάτι που ωστόσο επιδέχεται πολλών ερμηνειών ως προς την φύση και το τύπο του αεροσκάφους, που ενδέχεται να ενταχθεί στην δύναμη της Εθνικής Φρουράς. Πιθανόν να μιλάμε για αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ΑΦΝΣ ή για ελικόπτερα με πολλαπλές δυνατότητες κάτι που είναι και το πιο πιθανό.
Πάντως ο τρόπος και το δόγμα του κυπριακού υπουργείου, εάν ισχύουν τα γραφόμενα, στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε στο Pentapostagma.gr , ότι δεν είναι η ορθά. Δεν γίνεται να μείνουν «όλοι ευχαριστημένοι» με τέτοια αγορά , αλλά θα πρέπει να εξετασθούν πρώτα οι ανάγκες της Κύπρου, ο τύπος των οπλικών συστημάτων, η τιμή , το κόστος συντήρησης, και η διάρκεια εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μετατρέπουν ένα οπλικό σύστημα σε «βραχίονα» της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας , αποδίδοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Αν και λέχθηκαν λεπτομέρειες οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν ,αναφέρει ο κυπριακός τύπος, αυτό που ξεχωρίζει είναι η σημαντική αναβάθμιση αμυντικής συμφωνίας με ευρωπαϊκή χώρα, η οποία λόγω των εμπλεκόμενων εταιρειών της στον δεύτερο γύρο γεωτρήσεων έχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον, και πιθανόν μιλάμε για την Ιταλία ή ενδεχομένως την Γαλλία.
Παράλληλα και σε ό,τι αφορά την Ρωσία, βρίσκεται σε εξέλιξη «παρασκηνιακή» προεργασία για υπογραφή πολύ σημαντικών αμυντικών συμφωνιών.Ο ρωσικός παράγοντας επιθυμεί την ενεργή εμπλοκή του στην περιοχή λόγω του τεράστιου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος σε Μ.Ανατολή , Αίγυπτο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Μπασιακούλης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, φέρεται να εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από το επίπεδο ανταπόκρισης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά κυρίως των σημαντικών οπλικών συστημάτων της Αεροπορίας, κατά την πρόσφατη κοινή άσκηση με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση στη βάση του σεναρίου ήταν άκρως επιτυχημένη, όπως και η ακρίβεια των οπλικών συστημάτων, γεγονός που χαιρετίστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Τελ Αβίβ.
Η Κύπρος με την προμήθεια δύο «πάνοπλων» πυραυλακάτων και εναέριων μέσων επιτήρησης, οφείλει να έχει στο πλευρό της και έναν σύμμαχο , ο οποίος θα έχει άμεσα οικονομικά η γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή.
Η εθνική φρουρά που έπρεπε να είχε προμηθευτεί οπλικά συστήματα «χτές», οφείλει να περατώσει την όλη διαδικασία τάχιστα, εντάσσοντας πολεμικά συστήματα όχι τόσο επιθετικού αλλά αποτρεπτικού χαρακτήρα, και σε συνάρτηση με την ελληνική στρατιωτική παρουσία τόσο στην θάλασσα όσο και στο αέρα, να πράξει ότι οφείλει να πράξει έναντι του τουρκικού παράγοντα .
Παράλληλα η αμυντική διπλωματία στην Λευκωσία έχει πάρει «φωτιά», αποβλέποντας στην δημιουργία κατάλληλων στρατηγικών «δεδομένων» αποτροπής στην ανατολική Μεσόγειο. Ισραήλ και Ρωσία, αποτελούν τους στρατηγικούς «πυλώνες» που θα βασισθεί πιθανόν στρατιωτικά, η κυπριακή ηγεσία.
Η Τουρκία έχει εισέλθει σύμφωνα και με τα τελευταία γεγονότα, σε «επικίνδυνους ατραπούς», διεθνώς, και είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα επιχειρήσει κάτι εντυπωσιακό στην περιοχή αυτή, και πιθανόν στο Αιγαίο με σκοπό να « ρεφάρει» τις αποτυχίες της. Εάν χάσει και εδώ, τότε είναι εντελώς χαμένη. Για αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε αυτήν την φορά αποφασιστικά…….
Με πληροφορίες από sigmalive