διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

4/12/2014

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των Νομικών Προσώπων Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


11-04-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  - τον Υπουργό Εσωτερικών

              τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα:  Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των Νομικών Προσώπων Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

Κύριοι Υπουργοί,
Στο Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΟΠΠΑΩ) και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΩ).
Στα ανωτέρω Νομικά Πρόσωπα εργάζονται υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2013. Οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν τις ανάγκες λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ του ΕΣΠΑ. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν πληρωθεί από την έναρξη της απασχόλησής τους έως σήμερα.
Με την υπ΄αριθμ 44/2013απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΠΑΩ ανανεώθηκαν 37 συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από 01-09-2013 έως 31-08-2014. Η απόφαση αυτή απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για έλεγχο της νομιμότητά της.
Τα σχετικά εντάλματα πληρωμής δεν θεωρήθηκαν από την αρμόδια Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το αιτιολογικό ότι η πρόσληψη των εν λόγω εργαζομένων δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπως ορίζει ο ν. 4038/2012 (άρ. 1 παρ. 9).
Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 36355/2013 έγγραφο του Τμήματος Προσωπικού ΟΤΑ της
Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι η υποχρέωση δημοσίευσης υφίσταται μόνο για το προσωπικό των ΟΤΑ και όχι για το προσωπικό των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων, που αποτελούν χωριστά νομικά πρόσωπα και μάλιστα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Επομένως, το προσωπικό των ΔΗΚΕ δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των παρ. 9 και 10 του ν. 4038/2012.
Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο ΔΟΠΠΑΩ προχώρησε σε αποστολή δημοσίευσης των πράξεων ανανέωσης στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ 97-28-01-2014).
Όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπηρεσία επιτρόπου στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, αποστέλλει την με αρ. πρωτ. 8155/5-2-14 Έκθεση Διαφωνίας προς το Ελεγκτικό Συνέδριο Κλιμάκιο Ι, Αθήνα, προκειμένου να αποφανθεί για τη διαφωνία.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως οι εργαζόμενοι επέδειξαν υπομονή για τέσσερις μήνες προκειμένου να μεταφερθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑ στον ΔΟΠΑΩ. Πλέον τα χρήματα αυτά είναι διακρατημένα και προορίζονται για τη μισθοδοσία του εν λόγω προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα, αν και προσφέρουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους, κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, εξαιτίας της ασυμφωνίας των κρατικών λειτουργών ως προς την ερμηνεία του ισχύοντος νομικού πλαισίου, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:
1.    Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε οι εργαζόμενοι των ανωτέρω Νομικών Προσώπων του Δήμου Ωραιοκάστρου να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους και να εξασφαλιστεί η τακτική πλέον πληρωμή τους;

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου