διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

3/31/2014

Κύρια βασικά τοπικά προβλήματα :

1. Κύρια βασικά τοπικά προβλήματα :


- Η ύδρευση-αποχέτευση των Δ.Δ. Μυγδονίας -  Καλλιθέας.
- Η γέφυρα της Ν. Φιλαδέλφειας που δεν λέει να τελειώσει.
- Η ανεπάρκεια των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δ.Δ. Ωραιόκαστρου (έλλειψη δεύτερου κλειστού Γυμναστηρίου, καμία υποδομή σε Παλαιόκαστρο και Γαλήνη.
- Δεν υπάρχει ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ στον ενιαίο Δήμο ούτε ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ τουλάχιστον στα μεγάλα χωριά.
- Δεν υπάρχουν Πνευματικά Κέντρα σε Δρυμό, Πεντάλοφοούτε Πολυχώροιστην έδρα του δήμου και στο Μελισσοχώρι. Στο Δ.Δ. Καλλιθέας δεν υπάρχει ούτε μία  Βιβλιοθήκη στα 6 χωριά.
- Η εσωδημοτική συγκοινωνία λόγω των ανεπαρκών δρόμων και οχημάτων, ουσιαστικά δεν υφίσταται.
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ: Επείγει η ανάπλαση της περιοχής του Γαλλικού ποταμού όπου έχει συντελεστεί περιβαλλοντική καταστροφή. Επίσης επείγει η κατασκευή αποτεφρωτήρα νεκρών ζώων πάλι στο Δ.Δ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Ηπαύση λειτουργίας του λατομείου Μεσαίου.Ανεκμετάλλευτα για το λαό τα Στρατόπεδα της ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ.
- Στην έδρα του δήμου δεν υπάρχει Κεντρική Πλατεία ενώ υφίσταται ο χώρος («αλώνια») που θα μπορούσε να γίνει.
- Χρειάζονται επειγόντως 3 Παιδικοί Σταθμοί στο Δ.Δ. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, αντίστοιχοι σε Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ,  ΜΕΣΑΙΟ, ΛΗΤΗ, ΔΡΥΜΟ και ολοκλήρωση του Π.Σ. ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ. Στη περιοχή της Καλλιθέας δεν λειτουργούν ΚΔΑΠ. Στα περισσότερα χωριά και
συνοικισμούς του ενιαίου δήμου λείπουν παιδότοποι.
- Αμεσηκατάργησητων ΑΜΙΑΝΤΟΥΧΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, κύρια στην ύδρευση της Μυγδονίας.
- Επίσης επείγει η κατασκευή του 6ου Νηπιαγωγείου, του 5ου Δημοτικού και του 3ου Γυμνασίου. Η συντήρηση σχολείων.
- Συμβασιούχοι  εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και καθαρίστριες στα σχολεία απλήρωτοι πάνω από 7 μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
- Η μεταφορά των μαθητών ιδιαίτερα σε Καλλιθέα - Μυγδονία από χρόνο σε χρόνο χειροτερεύει.
- Η ασφάλεια των στάσεων του ΟΑΣΘ επί της οδού Θεσσαλονίκης.
- Τα προγράμματα θερινής κατασκήνωσης και «Παιδί και Θάλασσα», είναι μικρότερης διάρκειας και  μεγαλύτερης αντικαταβολής από τους γονείς.
- Ο ορεινός όγκος είναι σίγουρο ότι θα απειληθεί από κερδοσκοπικές επεμβάσεις «πράσινης οικονομίας» (αιολικά πάρκα), τουρισμού από γερμανικά κυρίως συμφέροντα.
- Η καύση στο ΤΙΤΑΝ απειλεί  άμεσα το Ωραιόκαστρο.

2. Τί κάναμε :
- Από τη πρώτη στιγμή θέσαμε το πρόβλημα να μην στέλνονται καταστάσεις στο Υπ. Εσωτερικών για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Για τα 5μηνα υπό  την εργολαβία της ΓΣΕΕ, προτείναμε να τους παρασχεθούν μέσα ατομικής προστασίας και άδειας 2 ημερών το μήνα και να πληρώνονται τακτικά. Κάναμε παρεμβάσεις για  τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων ΔΟΠΠΑΩ & ΔΗΚΕΩ, περίπου 100 απλήρωτοι επί πολλούς μήνες και για τις καθαρίστριες των σχολείων, επίσης απλήρωτες.
- Παλέψαμε μέσα από την Επιτροπήτου δήμου και φορέων, ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Κάναμε παρέμβαση για τη διόρθωση προς τα κάτω των χαρατσιών στις Εργατικές κατοικίες της Γαλήνης κ.α. Συμμετείχαμε στον αγώνα ενάντια στη συγχώνευση του δημοτικού του Μεσαίου με αυτό της Ν. Φιλαδέλφειας, στον αγώνα για τη μεταφορά των μαθητών. Καταγγείλαμε τα πρόστιμα για τα σπίτια των ομογενών. Για τα παραπάνω έγιναν επερωτήσεις από το Κ.Κ.Ε. στη Βουλή. Κάναμε προτάσεις για τη δημοκρατικότερη αναθεώρηση των Κανονισμών λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών επιχειρήσεων (που εκτός των άλλων προβλέπουν 2λεπτες τοποθετήσεις των συμβούλων και αυταρχικόπροεδρείο).Προτάσεις για τη σωστή αστυνόμευση ευάλωτων περιοχών, για τα προβλήματα υδροδότησηςΜυγδονίας και Καλλιθέας, μείωσης των δαπανών για δημόσιες σχέσεις και συμπίεσης του κόστους των μελετών. Προτάσεις για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, για επαρκές προσωπικό στη παιδεία. Θέσαμε ένα σωρό άλλα τοπικά προβλήματα όπως ο κεντρικόςδρόμος Δρυμού,ΚονταξοπούλειοκαιΚολυμβητήριο,δίκτυααμιάντου, καθαριότητα και  προβληματικάαπορριμματοφόρα,κυκλοφοριακές συνθήκες ιδίως κοντά στα σχολεία. ΟΧΙ ΣΜΑ στο Ωραιόκαστρο. Καταψηφίσαμε όλους τους μειωμένους (από 35,7 εκ. το 2011 σε 22 εκ. το 2014), πλασματικούς και διαρκώς αναθεωρημένους Προϋπολογισμούς του δήμου. Στηλιτεύσαμε την αποδοχή από τη δημοτική αρχή των μειώσεων και των προνοιακών επιδομάτων (-8,4% για το 2014).

3. Τι έκαναν οι άλλοι :
- Στην αρχή (2011) η δημοτική αρχή παράστησε την διεκδικητική. Ενδιαφέρθηκε για τη λειτουργία  σχολείων, μετείχε στον αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ τον οποίο όμως εγκατέλειψε, όπως εγκατέλειψε και τη στήριξη της διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
- Κατέληξε στο σημείο να αιτείται ψίχουλα από την Ε.Ε. για διανομή τροφίμων και από  την Κόκα-Κόλα τη συντήρηση σχολείου. Δανείζεται από το κράτος για να πληρώσει τους προμηθευτές του δήμου, εξάντλησε όλο το αποθεματικό των Παιδικών Σταθμών (600.000 ευρώ), δημιουργεί «Κοινωνική Τράπεζα» για να διαχειρίζεται τη φτώχεια και να αυτοδιαφημίζεται και γραφείο εύρεσης απασχόλησης ως μεσίτης  άθλιων εργασιακών σχέσεων.
- Είναι χαρακτηριστικότο ότι σε 96 σελίδες προπαγανδιστικών φυλλαδίων, η απερχόμενη διοίκηση δεν αφιέρωσε ούτε μία  γραμμή στα προβλήματα του συστήματος υγείας, τοπικά και γενικότερα.
- Ο δήμαρχος (ΝΔ) ψεύδεται όταν λέει ότι δεν θα ανέβουν τα δημοτικά τέλη και τα τροφεία Π.Σ. Η αποδοχή στην πράξη των κρατικών περικοπών (2011-2013 μείον 43%),οδηγούν αυτόματα στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Επίσης ψεύδεται ως προς το ύψος των χρεών, μιλάει για 4,35 εκ. ενώ είναι 9,9 εκ. (Ισολογισμός 2013, δάνεια και προμηθευτές). Πρόσφατα ο δήμαρχος βαφτίστηκε και αντιμνημονιακός!
- Ουσιαστικές διαφορές δεν είχαν οι άλλες παρατάξεις της «αντιπολίτευσης», γι αυτό και παρουσιάστηκε το φαινόμενο της ρευστότητας και των μεταγραφών που οδήγησαν στη μεταβολή της σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου κατά 50%. Νεοσύστατη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με καμία δράση στο δήμο μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο  παρελθόν στήριξε παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ («για να φύγει ο παλιός δεξιός»). Στήριξε και τη δημιουργία Καλλικρατικού δήμου ενώ τώρα μιλάει ενάντια.--

                                            Ο δημοτικός σύμβουλος
                                          της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Θεμελής Θ. Αγγελος