«Έφυγε» ο Φιντέλ και ο κόσμος πράγματι φτώχυνε από προσωπικότητες…
Με υπερπληρες έργο και μυθιστορηματική δράση, ο Καστρο έφυγε πλήρης ημερών στα 90 του, αφού όμως θεμελίωσε ένα κοινωνικό κράτος υψηλής ποιότητας καθώς σε ανάλογη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Κούβα συγκαταλέγεται στις χώρες διεθνώς με το υψηλότερο επίπεδο υγείας, και μάλιστα δημόσιας υγείας για όλους.Επίσης, είναι στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως με υψηλό δείκτη πολιτισμικού χαρακτήρα ενώ η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και η κοινωνική μέριμνα για τους αδύναμους κυμαίνεται σε υψηλούς δείκτες.
Όλα αυτά και πολλά ακόμα επιτεύγματα, πραγματοποιήθηκαν σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, καθώς η Κούβα και η ηγεσία της είχαν να αντιπαλέψουν τη δυτική εχθρότητα και το αμερικανικό εμπάργκο. Όμως τα κατάφεραν με
όραμα και θέληση, με οργάνωση και παραγωγικότητα. Η Κούβα, μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα σε πληθυσμό και έκταση, κατάφερε όχι μόνο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία, αλλά το σημαντικότερο ίσως, να δημιουργήσει πρωτοποριακές δομές κοινωνικού κράτους μέριμνας.
Ο ηγέτης αυτής της ιστορικής πορείας, ο Φιντέλ Κάστρο πέρσι τίμησε τον Αλέξη Τσίπρα με προσωπική του συγχαρητήρια επιστολή. Όμως ο πρωθυπουργός δεν τίμησε ακόμη επί τω έργω ούτε τη συμπάθεια του Φιντέλ ούτε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Περα από τα όμορφα λόγια του στο μήνυμά του για το θάνατο του Κομαντάντε, θα ήταν καλό για όλους μας να αναλογιστεί τις ιστορικές του ευθύνες, να συγκροτηθεί και να αξιοποιήσει την ιστορική συγκυρία για να θεμελιώσει κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα με ισχυρή εθνική άμυνα, παραγωγή και τουρισμό, με επαρκή δημόσια υγεία και παιδεία κι ελάχιστη ανεργία.
Το κατάφερε η Κούβα σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες από αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα σήμερα, άρα και η Ελλάδα μπορεί.
Ειρήνη Μήτσιου, πρώην Συντονίστρια Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου