διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

11/26/2015

ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ


                                                                                                                      Δελτίο τύπου
Δυστυχώς  «έλαμψε δια της απουσίας του» ο Δήμος Ωραιοκάστρου χθες (25-11-2015) στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης όπου ο Δήμος Λαγκαδά ζητούσε με αίτησή του να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και να σταματήσει τη λειτουργία της η κυψέλη Α3 στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης που προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον ευρύτερο κάμπο της Μυγδονίας και στη λίμνη Κορώνεια.
Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι αποκλειστικά μόνος του ο Δήμος Λαγκαδά (με τη συμπαράσταση των κατοίκων και των περιβαλλοντικών κινήσεων) στάθηκε απέναντι στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) αλλά και στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ελευθερίου – Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης οι οποίοι επέμεναν στην συνέχιση της λειτουργίας της προβληματικής κυψέλης εναπόθεσης απορριμμάτων.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής του Λαγκαδά, πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, συμπαραστεκόμενοι στη διοίκηση του δήμου τους και στις ενέργειές του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο Δήμος Λαγκαδά, από την κυψέλη Α3 διαρρέουν λόγω βλαβών, στραγγίσματα που αφού μολύνουν την ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης της Ασσήρου και τον υδροφόρο ορίζοντα όλης τη λεκάνης της Μυγδονίας, καταλήγουν στον ποταμό Μπογδάνα και από εκεί στη λίμνη Κορώνεια, περιοχές που έχουν ήδη υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαγκαδά ζητούσε από το Δικαστήριο να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη αυτή μέχρι να ανακατασκευαστεί. Στο μεσοδιάστημα αυτό
πρότεινε σαν εναλλακτική λύση την εναπόθεση των αστικών απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης στους ΧΥΤΑ Πιερίας και Σερρών (όπως έχει γίνει κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων).
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και περιγράφεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων  (είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής) είναι οξύτατο και η διαιώνισή του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον γενικά.
Ατυχώς, η ηγεσία του ΦοΔΣΑ αντί να δραστηριοποιηθεί και να συγκαλέσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο επιχειρώντας να λύσει το πρόβλημα, επαναπαύθηκε. Έτσι το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με το με αρ. πρωτ. οικ. 296644/7655/28-7-2014 έγγραφο του στο οποίο ενσωματώνεται η σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, επέβαλε πρόστιμα συνολικής αξίας 141.000 περίπου ευρώ.
Συνεπώς, με την τακτική του αυτή ο ΦοΔΣΑ «φόρτωσε» το παραπάνω πρόστιμο στα μέλη του (δηλαδή τους Δήμους) και κατ’ επέκταση σε όλους τους δημότες, συμπεριλαμβανομένων  και αυτών του Ωραιοκάστρου.
Δυστυχώς η στάση της διοίκησης Γαβότση δείχνει να ταυτίζεται με τους Δημάρχους που συμπαραστάθηκαν στο ΦοΔΣΑ οι οποίοι δείχνουν να αδιαφορούν για την περιβαλλοντική μόλυνση της περιοχής αρκεί να διώχνουν τα «σκουπίδια» από τους Δήμους τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ:
Α) Δεν την ενδιαφέρει το πρόβλημα της κατ’ εξακολούθηση μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα που θίγει και τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος της Μυγδονίας (Λητή, Δρυμός, Μελισσοχώρι, Ανθούπολη); Δεν αρκεί η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του νερού λόγω της χρόνιας νιτρορύπανσης;
Β) Εάν όντως ενδιαφέρεται, τότε γιατί ΔΕΝ έκανε παρέμβαση στη δίκη υπέρ του δήμου Λαγκαδά όπως αντίθετα (μικρόμυαλα και συμφεροντολογικά) έπραξαν οι δήμοι του κεντρικού πολεοδομικού συγκροτήματος υπέρ του ΦοΔΣΑ;
Γ) Ποια είναι η θέση της διοίκησης του δήμου μας, στη προώθηση των σχεδίων του ΦοΔΣΑ για δύο εργοστάσια «θερμικής επεξεργασίας» σύμμεικτων στέρεων απορριμμάτων στη Νεοχωρούδα και στο Ωραιόκαστρο, που θα «αμπαλάρονται»  στον φαραωνικό ΣΜΑ Ευκαρπίας και θα μεταφέρονται από εκεί για «θερμική κατεργασία», ώστε το παραγόμενο «στερεό καύσιμο», φτηνό, αλλά τοξικό να προωθείται για παραγωγή ενέργειας στον «Τιτάνα» και σε άλλες βιομηχανίες; Ως γνωστό τα παραγόμενα προϊόντα της καύσης, «διοξίνες» και «φουράνια», όσο προωθημένες τεχνικές κι αν ακολουθηθούν,  είναι τοξικά και καρκινογόνα!
Σε αυτά τα τρία κρίσιμα και καυτά ερωτήματα υποχρεούται η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου να απαντήσει άμεσα και να ξεκαθαρίσει τη στάση της, αποφεύγοντας τα μισόλογα και τις υπεκφυγές.

                      Το γραφείο τύπου της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ