Δραματική προειδοποίηση για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο εδώ και ώρες έχει επισημάνει πως ”το σχέδιο της Ελλάδας να ξεφύγει από τα δεσμά του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ιστορία κινδυνεύει να καταρρεύσει”. Άρα οι ψευτομαγκιές-καλαματιανές ως επι το πλείστον αλλά όχι τζάμπα γιατί στοιχίζουν κι άλλες θυσίες για τον ελληνικό λαό-καλό είναι να σταματήσουν και να ειπωθούν αλήθειες: Ότι η χώρα χρεωκόπησε.
Το δημοσίευμα του Bloomberg ”πατάει” πάνω στο ξεπούλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
Το δημοσίευμα του Bloomberg ”πατάει” πάνω στο ξεπούλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
”Το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές” δηλώνει στο διεθνές πρακτορείο ο Έλληνας αναλυτής Θ. Δρογώσης από την Prantelakis Securities.
Ο ίδιος προσθέτει: Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια πρόωρη έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης μπορεί να αποδείξει ότι η δημοσιονομική πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι μη βιώσιμη.
Το Reuters έχει ήδη αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά μετάνιωσε για την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και το ΔΝΤ και τώρα ξανασκέφτεται το να φύγει από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Επικεφαλής της Ευρωρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να προλάβουν τα χειρότερα, κατέληξαν σε μία συμφωνία που προβλέπει:
- Την άμεση ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες με 12 εως 15 δισεκατομμύρια ευρώ
Εν τω μεταξύ η ζοφερή κατάσταση περιγράφεται σε
αναλυτικό ρεπορταζ από τον capital.gr:
Ο χρόνος για μια ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές και το καθημαγμένο από την πτώση ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει πως έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Μετά το παγκόσμιο «sell off» που τσάκισε σαν κλαδάκι χθες και προχθές την Αθήνα εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το ελληνικό «πρόβλημα», πολλοί αναλυτές περιμένουν πως τα επόμενα 24ωρα θα εκδηλωθεί συντονισμένα μια προσπάθεια ανακούφισης των μετοχών με αφορμή και τις υπερπουλημένες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την ισχυρή πίεση των τελευταίων ημερών.
Ήδη η Wall Street έδωσε αργά χθες το βράδυ ένα πρώτο «σήμα» περιορίζοντας δραστικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες της, μετά από πτώση έως 10% τον τελευταίο μήνα, ενώ τα βλέμματα όλων είναι καρφωμένα στην Λεωφόρο Αθηνών, όπου μετά και τις χθεσινές «διαρροές» ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ότι η κυβέρνηση αναδιπλώνεται ως προς την στρατηγική πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο χωρίς επιτήρηση, όλοι περιμένουν να δουν πως θα συμπεριφερθεί από σήμερα το Χρηματιστήριο που κατέρρευσε με πάταγο χάνοντας έως και 15% σε μόλις δύο ημέρες και περίπου 30% σε διάστημα 28 συνεδριάσεων.
Ωστόσο οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης κι αν εκδηλωθεί, ακόμη κι αν δούμε να καταγράφονται μεγάλα ποσοστά ημερήσιων κερδών στις αγορές και τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α το επόμενο διάστημα, αυτό ελάχιστα αλλάζει την ουσία που εξακολουθεί να είναι ο έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα.
Προβληματισμός που ξεκινά από την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με την Γαλλία και την Ιταλία να τίθονται αυτή τη φορά στο επίκεντρο, περιλαμβάνει την Γερμανία που βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, διατρέχει την Ελλάδα η οποία εμφανίζεται πάλι ως παράγοντας αστάθειας εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, και τελικά καταλήγει στις κεφαλαιαγορές δίνοντας αφορμή κατ΄άλλους για μια βαθιά αλλά φυσιολογική διόρθωση της ανόδου που προηγήθηκε, και κατ’ άλλους για το τέλος του 5ετούς ανοδικού κύκλου τους.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η πραγματικότητα που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα διαγράμματα όλων ανεξαιρέτως των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και των ΗΠΑ είναι πολύ σκληρή και προοιωνίζεται ένα νέο κύκλο ισχυρής μεταβλητότητας μεσοπρόθεσμα, καθώς πρέπει να συμβούν πολλά «θαύματα» μαζί σε μια περίοδο που οικονομικά, γεωπολιτικά και κοινωνικά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, για να ανατραπεί η άσχημη εικόνα των αγορών. Προς το παρόν ο Οκτώβριος των μεγάλων κραχ αποδεικνύεται ο πιο μαύρος μήνας του 2014 για τις αγορές, με τις περισσότερες να έχουν λύσει πτωτικά τους σχηματισμούς κορυφής που δημιούργησαν το προηγούμενο διάστημα, και να έχουν βάλει πλώρη για χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει περίπου 13% από τα υψηλά του τον προηγούμενο μήνα, ο CAC 40 στο Παρίσι έχει χάσει επίσης το 13% της αξίας του από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 10%, το ιταλικό χρηματιστήριο χάνει 10% τον τελευταίο μήνα και 15% από τα υψηλά του τον Ιούνιο, ενώ στις ΗΠΑ ανάλογες είναι οι απώλειες (10-11%) για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones. Το πορτογαλικό χρηματιστήριο συναγωνίζεται την Ελλάδα σε απώλειες, καθώς ο PSI 25 έχει χάσει το 32% της αξίας του από τα υψηλά του 2014 και περίπου 14% από τον προηγούμενο μήνα.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Πλέον, μετά και τη χθεσινή κατάρρευση έως και 10,05% ενδοσυνεδριακά, η αγορά της Αθήνας εμφανίζει τις υψηλότερες απώλειες παγκοσμίως. Υποχωρεί 23% σε επίπεδο ενός μήνα, έχει χάσει έως και 30% από τις 1.203 μονάδες των υψηλών του Σεπτεμβρίου (ισοδυναμούν με απώλειες 26 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας), ενώ πρωταγωνιστεί αρνητικά σε αποδόσεις για το 2014 με απώλειες 23,5% και μετοχές με μεγάλο ειδικό βάρος όπως η Εθνική και η Eurobank, τα ΕΛΠΕ κ.α να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά ή να τα προσεγγίζουν σε απόσταση αναπνοής.
Με τις απώλειες, όμως, για τις μετοχές να κυμαίνονται από 40% έως 60% σε μικρό χρονικό διάστημα, και την αγορά να έχει δώσει πίσω σχεδόν το 60% των κερδών όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά, οι πιθανότητες για ένα ράλι ανακούφισης έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Το χθεσινό ξεπούλημα και οι καταστάσεις πανικού που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση της κρίσιμης περιοχής στήριξης των 925-950 μονάδων, ενισχύουν αυτή την εκτίμηση, Οι αυξημένες συναλλαγές των 260 εκατ. ευρώ δείχνουν να αποτελούν «τζίρο αντιστροφής», ενώ σύμμαχος μιας δυναμικής αντίδρασης είναι οι ακραία υπερπουλημένες συνθήκες που έχουν προκληθεί με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του δείκτη RSI που έχει επιστρέψει στα επίπεδα των χαμηλών του 2012 (17 μονάδες από 62 μονάδες στην φετινή κορυφή της αγοράς).
Ως καθοριστική περιοχή στήριξης για την αγορά αναδεικνύεται πλέον η ζώνη των 818 -788 μονάδων, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται αντίστοιχα το 61,8% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από το 2012, και ο σημαντικός πυθμένας του Ιουλίου 2013.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Είτε για να επιβεβαιώσει τη διάσπαση των 950 μονάδων είτε για να δοκιμάσει την στήριξη των 788 μονάδων όπου πλέον θα τεθεί σε αμφιβολία και το σενάριο της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης της αγοράς.
Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που χθες διέκριναν πολύ μεγάλες τοποθετήσεις αμερικανικών χαρτοφυλακίων στο Χ.Α, κυρίως hedge funds που διαβλέπουν ευκαιρίες βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων που βρίσκουν ελκυστικές τις τιμές για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Οι περιπτώσεις των funds Capital και Wellington που μέσα στην αναταραχή του τελευταίου 20ήμερου απέκτησαν το 10% της Τράπεζας Πειραιώς και του 5% της Alpha Bank αντίστοιχα, είναι ενδεικτικές των κινήσεων που υλοποιούν σε τέτοιες περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, από τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πως «ξεπουλούν» τις θέσεις τους στο Χρηματιστήριο, αλλά αντίθετα ενισχύουν την παρουσία τους συστηματικά.