Σταματήστε το ξεπούλημα
Σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη βλέπουμε τι συμβαίνει όταν το κράτος ξεπουλάει τη χώρα του σε πολυεθνικές. Ένα καλό μάθημα και μια διεθνής κλήση για βοήθεια.
Πώς θα αντιδρούσαμε αν πωλούνταν η Σαντορίνη; Αν χωρίς προειδοποίηση μαθαίναμε ότι έχουμε χάσει τη γη μας από μια πολυεθνική εταιρεία η οποία μας στερεί νερό, δρόμους, εισοδήματα, ξυλεία, κτηνοτροφία και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε για να ζήσουμε;
Η κυβέρνηση της Σενεγάλης είναι καλό παράδειγμα για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Έχει παραχωρήσει 200.000 στρέμματα στην πολυεθνική εταιρεία Senhuile-Senéthanol ενώ στην περιοχή ζουν περίπου 9.000 άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τη
γη στην οποία βοσκούσαν τα ζώα τους και καλλιεργούσαν την τροφή τους. Η έκταση είναι 3 φορές μεγαλύτερη από τη Σαντορίνη και όταν οι κάτοικοι διαφώνησαν και αντέδρασαν, αντιμετωπίστηκαν βίαια. Δύο κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής σε διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρείας.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ως χώρα ξεπουλάς τη χώρα σου. Η κυβέρνηση και η εταιρεία δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους, δεν τους αποζημίωσαν για τη γη τους, ενώ σε σχετική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης που έγινε στην περιοχή αναφέρθηκαν μόνο 6 χωριά από τα 37. Ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι έχασαν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό, τα ξύλα για φωτιά και τα βοσκοτόπια, κι έτσι ξεπουλούν τα ζώα τους σε τιμές πείνας. Τρία παιδιά πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τεχνητό κανάλι για να πάνε σχολείο, διότι ο δρόμος ήταν κλειστός.
«Κάθε μέρα κλαίμε. Κανένας μας δεν θέλει αυτό το έργο. Μα όλοι είναι εναντίον μας. Η κυβέρνηση είναι εναντίον μας. Η αστυνομία είναι εναντίον μας. Είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη», λέει ο αρχηγός του χωριού Αλχάμντου Ντζούρκι, Γούρι Νταΐλο. Ήδη 60.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει την επείγουσα έκκληση της ActionAid ζητώντας από την εταιρεία να σταματήσει άμεσα όλες τις δραστηριότητες και να αποσυρθεί από την περιοχή. Συνολικά στον κόσμο, οι εκτάσεις-πηγή εισοδήματος για φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους τις οποίες εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή 4,5 φορές η έκταση της Ελλάδας.
***
doctv.gr