διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

4/09/2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι λέξεις πόλις και πολίτης είναι ετυμολογικά συγγενικές με τον όρο Πολιτισμός. Άλλωστε, η αστικοποίηση του ανθρώπου ήταν αυτή που ουσιαστικά συνέτεινε στην ανάπτυξη του πολιτισμού του, του συνόλου δηλαδή των τεχνικών και πνευματικών του επιτευγμάτων. Ο ανθρώπινος πολιτισμός καλλιεργήθηκε από τη συγκέντρωση ανθρώπων σε πόλεις, την προσαρμογή τους στον εξελιγμένο τρόπο ζωής και της διαβίωσης με τους συνανθρώπους τους.
Αλήθεια, όμως, πόση σημασία δίδεται σε αυτόν τον τομέα από τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα; Πόσος χρόνος και ποιό το μερίδιο των προϋπολογισμών του Δήμου στο Ωραιόκαστρο που αφιερώνεται στην ανάπτυξη του πολιτισμού και την καλλιέργεια των δημοτών μας; Από ΕΛΑΧΙΣΤΟ έως ΜΗΔΑΜΙΝΟ.
Και όμως.  Ο πολιτισμός στηρίζεται στην κοινωνία. Η κοινωνία που δεν δημιουργεί, δεν προωθεί, δεν συντηρεί και δεν αναπτύσσει τις δικές της πολιτιστικές πολιτικές είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο κάθε Δήμος, όσο μικρός ή μεγάλος και αν είναι, θα πρέπει με
κάθε τρόπο να ενισχύει την κοινωνία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Άλλωστε, πολιτισμός σημαίνει δημιουργία. Η κοινωνία των πολιτών μέσω του πολιτισμού υπερασπίζεται τον φυσικό και μνημειακό της πλούτο.  Ως εκ τούτου, όλοι εμείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να ενθαρρύνουμε την πολιτιστική ανάπτυξη μέσω πολύπλευρων ενεργειών που στοχεύουν στην προβολή, διαφύλαξη και ενίσχυση των τοπικών ηθών και εθίμων, των παραδόσεων, των τοπικών δημιουργών αλλά και στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ιστορικού μας πλούτου και της αρχιτεκτονικής μας ταυτότητας.
Με τα πολιτιστικά δρώμενα ενός Δήμου, ενισχύεται το «ΕΜΕΙΣ» και απομακρύνεται το «ΕΓΩ». Άλλωστε, ο πολιτισμός και η κοινωνική συμπεριφορά είναι δύο έννοιες ταυτόσημες, γι’ αυτό και η προώθησή του στην πόλη δεν περιορίζεται μόνο σε εκδηλώσεις αλλά περιλαμβάνει επίσης και τον αθλητισμό, την ενασχόληση των νέων και των πολιτών σε ομίλους δραστηριοτήτων όπως η φωτογραφία, η μουσική, το χορωδιακό τραγούδι αλλά και απλά δρώμενα όπως οι παρέες στις ταβέρνες, το πράσινο και γενικότερα η συμμετοχή του πολίτη, που αποτελεί και το κυριότερο συστατικό της έννοιας και του όρου πολιτισμός.
Ο πολιτισμός είναι προϋπόθεση για να υπάρχει ποιότητα στη ζωή μας και είναι υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής να διαμορφώσει συνθήκες για την παραγωγή του πολιτισμού, μέσα από ένα διαρκή διάλογο με φορείς και πολίτες, έτσι ώστε ο πολιτισμός:
1.  να  αποτελεί σύνθετη κοινωνική διεργασία,
2. να διαμορφώνει την αισθητική της καθημερινής μας ζωής,
3. να απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας,
4. να ευνοεί τη συμμετοχή και τη συλλογικότητα, και,
5.  να ενισχύει τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς θεσμούς.
Είναι υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής:
Α.   να στηρίζει τους πολιτιστικούς συλλόγους παρέχοντας υποδομές και εξοπλισμό,
Β.  να τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους συνεργάτες και όχι ως υποτελείς,
Γ.  να ενισχύει ατομικές πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού,
Δ.  να αναδεικνύει τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις,
Ε. να ευνοεί την καλλιτεχνική έκφραση και παραγωγή,
ΣΤ.  να εξασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες πολιτισμού,
Ζ.  να δημιουργεί θεσμούς,
Η. να σέβεται την παράδοση και να προωθεί τις σύγχρονες μορφές τέχνης.
Επίσης είναι υποχρέωση της εκάστοτε  δημοτικής αρχής η δημιουργία υποδομών και η υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων σε όλα τα χωριά του Δήμου έτσι ώστε να ζωντανέψουν, για να μπορούμε να συναντιόμαστε, να συνομιλούμε και να διαμορφώνουμε μαζί τις ανάγκες μας μέσα από ένα γόνιμο συνδυασμό των δυνάμεων της κοινωνίας μας.
                                       ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ
    Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ