διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

12/18/2013

ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Κατά πρώτον, έχουμε να παρατηρήσουμε ως θετικό το ότι η πλειοψηφούσα παράταξη «ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ!» προπαγανδίζει το έργο της, με ένα δικό της έντυπο που το ονόμασε «Η αλήθεια Τώρα». Δεν το έκανε με πολυτελές περιοδικό που εκδίδονταν με δημοτικά έξοδα όπως η προηγούμενη διοίκηση. Ελπίζουμε αυτό να γίνει μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου, να μην χρησιμοποιεί δημοτικές εκδόσεις και εκδηλώσεις για τη προπαγάνδα της. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι τελικά θα το κάνει….
Επί της ουσίας τώρα, δεν υπάρχει και πολλή αλήθεια στην «αλήθεια» της τοπικής αρχής και στοπαραπάνω έντυπό της πολλά πράγματα αποκρύπτονται.
    Γράφεται επί παραδείγματι ότι: «Αυτή η
Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της …. σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από τη δραματική αποψίλωση των πόρων της Τ.Α.». Αναφέρεται και το στοιχείο της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2011 στο 2013 περίπου κατά 43%. Δεν αναφέρεται όμως ότι αυτό έγινε με την ανοχή και την συνυπευθυνότητα ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ και της ΚΕΔΕ, και της ομογάλακτης Περιφερειακής Διοίκησης, γιατί δεν αντιτάχθηκαν και δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα στη Τοπική Διοίκηση από τη φορολογία των πολιτών. Αντίθετα, έβαλαν πλάτη στην πολιτική των κομμάτων που τους στήριξαν στις εκλογές του 2010.
    Η «Αλήθεια» γράφει ότι οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές - πιστωτές από 6,2 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2012 προβλέπεται να μειωθούν στις 350.000 στο τέλος του 2013! Κρύβει όμως την αλήθεια ότι αυτό θα γίνει με τη κάλυψη άτοκου δανείου που θα έχει ως ενέχυρο τους Κρατικούς πόρους, θα παρακρατείται από τους πόρους αυτούς, πράγμα που θα σημάνει την αποψίλωση μελλοντικών έργων.
    Ωστόσο, έμμεσα η «αλήθεια» παραδέχεται  στη  σελίδα 5: «Η διοίκησή μας …. θα εξακολουθήσει να διατηρεί τα δημοτικά τέλη σε πολύ χαμηλό επίπεδο»,  δηλαδή παραδέχεται τη μετεκλογική αύξηση των τελών. Σε μία εποχή που και η παραμικρή αύξηση πάνω στα κομμένα και φορολεηλατημένα εισοδήματα θα είναι τραγική.
Οι τωρινοί και οι επίδοξοι τοπικοί άρχοντες, αυτοδιαφημίζονται ως οι καλύτεροι στο να πετυχαίνουν ευρωπαϊκά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ. Αποσιωπούν ότι στην πραγματικότητα, τα προγράμματα αυτά τους κοινοποιούνται και μέσω των εταιρειών και των εργολαβικών συμφερόντων, πως εκτελούνται πανάκριβα, αρκετές φορές με κακοτεχνίες (λ.χ. δρόμος ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ - ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ),  με κριτήριο τη κερδοσκοπία και όχι τις σωστά ιεραρχημένες τοπικές και λαϊκές ανάγκες.
Προκαλεί θλίψη η θριαμβολογία της τοπικής διοίκησης για την διαγραφή ή επιστροφή μετά από 4 χρόνια των 75 ευρώ από την ΕΥΑΘ. Κι αυτό έγινε γιατί θα εξοφληθεί το χρέος των 783.403 ευρώ, της «….περίεργης συμφωνίας» όπως αναφέρουν που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ με την ΕΥΑΘ και το οποίο θα καλυφθεί με δανεικά. Στη σκυταλοδρομία οι φέροντες το χρίσμα της ΝΔ και την ανεπίσημη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, τέως, νυν δήμαρχοι και μέλλοντες υποψήφιοι, κρατάνε καλά τη σκυτάλη. Γιατί άραγε δεν έκαναν αίτηση ακύρωσης της παραπάνω συμφωνίας;
Παρωδία είναι και οι «Λαϊκές Συνελεύσεις» του δήμου, όπως και όλες οι διαβουλεύσεις, γιατί δεν κοινοποιούνται ευρύτερα, δεν δημοσιεύονται τυχόν αποφάσεις τους, δεν έχουν καμία απολύτως δεσμευτική αξία, προεδρεύει παραταξιακό προεδρείο. Ουσιαστικά γίνονται για τη προπαγάνδα των απόψεων της πλειοψηφίας.
Υπερηφανεύεται η Τοπική Αρχή για τη δημιουργία Γραφείου Ενημέρωσης για την απασχόληση των ανέργων. Αποσιωπά ότι αυτό είναι κεντρική επιλογή του συστήματος, για την αποδυνάμωση του ΟΑΕΔ και της κρατικής υποχρέωσης της εργασιακής εξασφάλισης (άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος).
Προβάλλει «η αλήθεια» τους, μία σειρά μικρομεσαίων (και προεκλογικών) έργων, χωρίς να παραθέτει το κόστος κάθε ενός, σε έναν δήμο που στερείται δεύτερου κλειστού Γυμναστηρίου στην έδρα του, ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ, εσωτερικής συγκοινωνίας με επαρκείς δρόμους,παιδότοπων,κέντρου υγείας - ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΩΝ,με προβλήματα στην ύδρευση - αποχέτευση, μη αποτέφρωση νεκρών ζώων, καθολική έλλειψη βιβλιοθηκών στο Δ.Δ. Καλλιθέας κλπ. Το «ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ» και το Κολυμβητήριο έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις. Η εμπειρία της ύδρευσης αποδεικνύει  ότι για ποιοτικό και φθηνό νερό δεν εγγυούνται ούτε οι δήμοι ούτε οι ιδιώτες παρά μόνον ένας αποκλειστικά δημόσιος φορέας υδάτινων πόρων με εργατική - τοπική συμμετοχή και έλεγχο.
Οι  τρεις Κυκλοφοριακοί κόμβοι που αναφέρονται έπρεπε να γίνουν αλλά το κόστος τους εκτοξεύτηκε στα 245.000 ευρώ! Ελπίζουμε ότι οι επόμενοι κόμβοιθα κοστίζουν κάτω από 80.000 έκαστος.Επιπρόσθετα, αποτελεί αμετροέπεια να επικαλείσαι ως έργο και τις διαγραμμίσεις των διαβάσεων!
Για τις μελλοντικές (πολύ αμφίβολες) κατασκευές σχολείων, η «αλήθεια» δεν αναφέρει ποιά θα είναι τα οφέλη των ιδιωτών μέσω των περιβόητων ΣΔΙΤ. Στο μεταξύ, το ΠΑΖΛ αιθουσών στο 2ο Λύκειο ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, συνεχίζεται. Το 3ο Γυμνάσιο έχει τη προοπτική 10ετίας, το 6ο Δημοτικό το ίδιο. Η αναλυτική περιγραφή των σχολείων αυτών προδιαγράφει ότι μόνο η ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ θα έχει τη δυνατότητα να τα φτιάξει. Το ότι ο δήμος θεωρεί κατόρθωμα το βάψιμο 20 σχολείων (στην πραγματικότητα αποτελεί κρατική  υποχρέωση), και το ότι συμμετείχε στον ατυχή διαγωνισμό της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ για τη συντήρηση ακόμα ενός σχολείου, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας.
Η «Κοινωνική Τράπεζα», με τις φωτογραφίες των φιλάνθρωπων κυριών, διαψεύδει την ρήση «να μη γνωρίζει η δεξιά σου τί ποιεί η αριστερά», και μάλιστα ΜΕ  ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ. Στην αναφορά που γίνεται ότι τάχα «καλύπτεται η αξιοπρέπεια των ατόμων των ειδικών καταλόγων», εμείς οι κομμουνιστές λέμε ότι η αξιοπρέπεια μόνο με τον αγώνα κατά της καπιταλιστικής κοινωνίας και κατά αυτών που μας έφεραν ως εδώ, μπορεί να καλυφθεί.Χαριστικά παζάρια δεν υπάρχουν, απλά μας γυρνάνε με τη κουκούλα της φιλανθρωπίας μερικά ψίχουλα από όσα μας έκλεψαν.
Είναι αλήθεια ότι στην αρχή η δημοτική αρχή παράστησε την διεκδικητική. Περιπτώσεις όπως το δημοτικό του ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ, της Επιτροπής ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, της διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Αυτό δεν κράτησε πολύ, άλλαξε τακτική, προσαρμοσμένη απόλυτα στις κυβερνητικές και Ε.Ε. επιλογές. Αποδεικνύοντας ότι «λαϊκή δεξιά», όπως και «λαϊκή αριστερά» στις συνθήκες του σύγχρονου καπιταλισμού δεν μπορούν να υπάρξουν….Μάλιστα κατέληξε να υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους, για να λένε οι «εταίροι» μας ότι μας ελεούν και τρέφουν μία χώρα που σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη Βαλκανική ….
Καθώς προχωράει η «αλήθεια Τώρα», χάνονται τα νοήματα και  οι  έννοιες, αποκρύβεται ότι ο Προϋπολογισμός  του δήμου μέσα σε 4 χρόνια σμίκρυνε κατά 80% και ότι  και αυτός ο περισταλμένος Προϋπολογισμός, δεν εκτελείται. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τη πιστή υπακοή της τοπικής διοίκησης στις επιταγές λιτότητας της κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. Υπακοή φυσικά που χαρακτηρίζει και τις υπόλοιπες παρατάξεις της «αντιπολίτευσης» που δεν έχουν ούτε τοπικές διαχωριστικές γραμμές με τη πλειοψηφία και γι αυτό υπάρχει η ρευστότητα μεταγραφών μεταξύ τους. Το ίδιο θα γίνει και με τους ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκαν να καταδικάσουν ΤΩΡΑ το Νόμο «Καλλικράτης». Δεν αποκλείεται οι περισσότεροί τους, να καλύπτονται πίσω από μία ΘΟΛΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ  ρητορεία που θα συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.
Χωρίς ίχνος ντροπής, η δημοτική αρχή επαίρεται για τη συνέχιση της αποχέτευσης της ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ που ΘΑ ΓΙΝΕΙ, επαίρεται και  για την αποχέτευση της Καλλιθέας που ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Παρόμοια έργα θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από δεκαετίες και φυσικά χωρίς δανεικά που επιβαρύνουν  τους δημότες. Για τη μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς, σωστά υπερηφανεύεται η διοίκηση, αν και σε μία ανθρώπινη κοινωνία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου παρόμοιες δαπάνες των γονέων. Κι εδώ όμως αποκρύβεται ότι το αποθεματικό των Π.Σ. εξαντλείται και  συνεπώς είναι σίγουρη η μετεκλογική αύξηση των τροφείων από τον οποιοδήποτε διαχειριστή του συστήματος.
Επίσης  χωρίς αιδώ, η τοπική μας διοίκηση σε 2 ολόκληρες σελίδες διαφημίζει τις ασπιρίνες του συστήματος για το μόνιμο καπιταλιστικό καρκίνωμα της ανεργίας. Κατάρτιση, μαθητεία, εργασία - λάστιχο, μερική, αποσπασματική απασχόληση, επιχορήγηση εργοδοτών. Προγράμματα με μεγαλεπήβολα ονόματα και πάντα συμμέτοχο - συνένοχο το δήμο και τους τοπικούς παράγοντες (δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, φασίστες) που με επίκληση το  εφικτό, αποδέχονται τη κόλαση των ελάχιστων δικαιωμάτων. Μέχρι τον εξευτελισμό των δίμηνων ρουσφετιών, το αίσχος των απλήρωτων συμβασιούχων των Παιδικών Σταθμών κ.α.
Άλλο κοινό τους σημείο είναι οι Μ.Κ.Ο. και ο εθελοντισμός που έρχονται να καλύψουν ελάχιστες από τις τρύπες που αφήνει η υποχώρηση της κοινωνικής πολιτικής και της Πρόνοιας και ταυτόχρονα να δώσουν άλλοθι στην επίσημη εξαθλίωση. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στα ζητήματα εκπαίδευσης, όπως η συνεργασία του δήμου με την Ακαδημία των Πολιτών, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία μεν αλλά με το αζημίωτο και με την εννοούμενη αυτοδιαφήμιση, προώθηση των αστικών θεωριών και του προφίλ της δημοτικής αρχής. Της χορηγείται χώρος ενώ άλλοι φορείς της περιοχής μας στερούνται δημοτικών χώρων.
    Χαρακτηριστικό είναι και το ότι σε 48 σελίδες δεν αφιέρωσαν ούτε μία γραμμή στα προβλήματα Υγείας, τοπικά και γενικά…..
    Κλείνουμε με την έπαρση της παράταξης «ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ!» για τη κοινωνική της προσφορά στα παιδιάτου τόπου με τα προγράμματα θερινής κατασκήνωσης. Εμείς νομίζαμε ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα των παιδιών και των οικογενειών τους. Βέβαια υπήρξε χρηματική συμμετοχή τωνγονέων με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης το πρόγραμμα «Παιδί και θάλασσα» ήτανμικρότερηςδιάρκειας και περισσότερης χρηματικής συμμετοχής. Μένει μόνο μία γενική παρατήρηση :  - Εφόσον κάποια πολιτική αρχή κάνει το καλό, προς τι να το διαφημίζει; Το καλό διαδίδεται και όσοι το γνωρίζουν σε ψηφίζουν…. Αφού συνυπολογίζουν και το καλό που τους έκανε ο κεντρικός πολιτικός σου φορέας και οι εταίροι του.
Οι Θεοί διψούν και δεν ικανοποιούνται με τη τσίκνα και τις φιλανθρωπίες κάθε είδους.
    Είτε το θέλουμε  είτε όχι, αντικειμενικά μόνον η ενίσχυση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν εμπόδια στη λειτουργία του Δήμου ως μηχανισμού υλοποίησης της αντιλαϊκής  πολιτικής. Για να υπάρξει κάποιος έλεγχος από εργατικής πλευράς και για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Για έργα υποδομών από κρατικούς φορείς, για δημόσιο και Ενιαίο Φορέα παραγωγής & διανομής Ενέργειας, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 14-12-2013
                                                                 ΘΕΜΕΛΗΣ Θ. ΑΓΓΕΛΟΣ
                                                         ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ «Λ.Σ.»