διαφημιστείτε στο oraiokastro-city.gr

κατηγορίες του oraiokastro-city.gr

12/02/2013

Ένας αιώνας από την ιστορική Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - Με λαμπρότητα ο εορτασμός και στο Ωραιόκαστρο

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το φιλικό ΣΑϊΤ  << ΤΡΙΑΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ON LINE >> .







Με λαμπρότητα εορτάστηκαν και στο Ωραιόκαστρο από το Σύλλογο Κρητών & Φίλων Ωραιοκάστρου «Ερωτόκριτος» τα 100 χρόνια από την ιστορική ημέρα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον πρόεδρο του παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Κώστα Νικολάκαρο, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Κρήτη. Πορεία προς την Ένωση, 1821-1913» καθώς και παρουσίαση του αναμνηστικού κέρματος των 2€ το οποίο κυκλοφόρησε η Τράπεζα Ελλάδος με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο...

Και φυσικά δεν ήταν δυνατών να λείψουν από μια τέτοια εκδήλωση οι Κρητικοί χοροί, τα τραγούδια αλλά και τα γευστικότατα Κρητικά εδέσματα. Για άλλη μια φορά εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των κρητικών συλλόγων Μακεδονίας δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξή τους στον «Ερωτόκριτο». Η είσοδος τον λαβάρων με την αξέχαστη φωνή του μεγάλου Κρητικού ηθοποιού Μάνου Κατράκη ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική.
Η εκδήλωση αυτή έδειξε ότι ο «Ερωτόκριτος» εκτός από την παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης διατηρεί και μεταλαμπαδεύει και την ιστορία της.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Σταυρούλα Ξουλίδου (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Κατερίνα Μάρκου (Δημοκρατική Αριστερά), ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δάφνη Δεληπάλα, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Αστέριος Γαβότσης, οι αντιδήμαρχοι Ανέστης Πολυχρονίδης, Θεόδωρος Ματσουκατίδης και Γιώργος Λαζαρίδης, η πρόεδρος ΔΗΚΕΩ Δέσποινα Τσακαλίδου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος παιδείας και κοινωνικής πολιτικής Ειρήνη Κέπετζη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καρασαββίδης, Χρήστος Χατζηπαραδείσης, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Άγγελος Θεμελής και Φώτης Παρπόρης, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Β/θμιας εκπαίδευσης Χρήστος Τερζής, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου Θεόδωρος Τσακαλίδης, οι τοπικοί σύμβουλοι Στέλιος Γώγος, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Καταρτζής και ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος.